Colectivul Colegiului din Lipcani solicită anularea deciziei de reorganizare a instituției prin fuziune

Colectivul Colegiului din Lipcani solicită anularea deciziei de reorganizare a instituției prin fuziune
Sursa foto: Facebook/Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani

Mai mulți pedagogi riscă să rămână fără un loc de muncă, iar sute de elevi să meargă la circa 130 de km de casă pentru a-și continua studiile, în cazul reorganizării prin fuziune a Colegiului pedagogic „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Reprezentanții colegiului și conducerii raionului Briceni au organizat pe 14 mai o conferință de presă cu genericul: „Spunem NU fuzionării Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani”, în care au cerut Guvernului să renunțe la această inițiativă.

„Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani tinde să continue să rămână unica instituție din nordul țării care pune accent pe specificul vocațional pedagogic, promovarea valorilor fundamentale ale educației, învățământ de calitate, racordat la schimbările şi viziunile moderne din educație, promovare a tradițiilor și valorilor culturale.

Tinerii absolvenți se încadrează ușor în câmpul muncii, majoritatea absolvenților precedenți sunt angajați mulți tineri angajați atât în localitate cât și în alte localități din raion. De asemenea în instituțiile de educație timpurie din or. Lipcani, s. Criva se înregistrează lipsa cadrelor didactice, care anul viitor vor fi acoperite de către absolvenți ai colegiului.

Solicităm Ministerului Educației și Cercetării, Guvernului și tuturor specialiștilor implicați în luarea deciziei să revizuiască procesul de fuziune a instituțiilor și să păstreze identitatea Instituției Publice Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani ca persoană juridică și continuarea activității propriu-zise fără sistarea admiterii pentru anul 2024”, se arată într-o adresare a colectivului Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani, publicată pe pagina Agenției IPN.

Președintele raionului Briceni, Dorin Pavaloi, a declarat că că dacă hotărârea nu va fi revizuită, elevii vor fi nevoiți să meargă la Bălți pentru a-și continua studiile, ceea ce pentru mulți înseamnă costuri prea mari.

„Cei care au posibilitatea să învețe la Bălți sunt deja acolo sau la Chișinău. Aici, (la Lipcani - n. red.) au rămas elevii care vin din familii care sunt la limită. Pentru ei, (studiile la - n. red.) Bălți înseamnă cheltuială căreia părinții n-o să-i țină piept. Impactul social va fi foarte negativ”, a declarat Pavaloi.

Anterior, ministrul Educației Dan Perciun declara: „Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că Ministerul Educației propune ca 15 instituții de învățământ profesional tehnic să fie reorganizate prin fuzionare, motivând că numărul de elevi scade de la an la an, iar banii din bugetul de stat pentru întreținerea lor nu sunt folosiți eficient, scrie Europa Liberă.

Un proiect de hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Educației și propus spre consultări publice, prevede că vor fi reorganizate următoarele instituții:

  • Centrul de excelență în servicii și prelucrarea alimentelor din Bălți va absorbi școala profesională din Alexăndreni, Sângerei;
  • Colegiul pedagogic „Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, Briceni;
  • Școala profesională din Cupcini, Edineț, va absorbi școala profesională din Corbu, Dondușeni;
  • Școala profesională din Râşcani va absorbi școala profesională din Glodeni;
  • Şcoala profesională din Orhei va absorbi școala profesională din Rezina și școala profesională din Teleneşti;
  • Centrul de excelenţă în industria uşoară din Chișinău va absorbi Colegiul tehnologic din Chişinău;
  • Şcoala profesională din Ceadîr-Lunga, Găgăuzia, va absorbi școala profesională din Vulcăneşti, Găgăuzia.

În decurs de două luni după ce decizia va intra în vigoare, Ministerul Educației urmează să creeze comisii care se vor ocupa de reorganizare și de transmiterea bunurilor. Angajații școlilor închise urmează să fie transferați în cele care le vor absorbi, iar în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, vor fi disponibilizați.

În ultimii 2 ani, mai multe universități de stat din R. Moldova au fuzionat, la fel, pentru optimizarea cheltuielilor, în condițiile în care numărul studenților s-a redus drastic, din cauza migrației. Ultima intenție de fuzionare a fost anunțată de recotrii Universității de Stat din Molodva și Universității Tehnice din Moldova.