Colectare ilegală de bani în instituțiile de învățământ din țară. În 2023, CNA a înregistrat 19 cazuri

Colectare ilegală de bani în instituțiile de învățământ din țară. În 2023, CNA a înregistrat 19 cazuri
Sursa foto: Elena Covalenco / IPN

Anul trecut, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a constatat și înregistrat 19 cazuri de colectare ilegală de mijloace bănești în instituțiile de învățământ din R. Moldova. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării (MEC), în patru contravenții au fost implicați angajați ai sistemului educațional, iar în alte 15 situații - părinții sau alți reprezentanți ai copiilor.

„Colectarea taxelor informale în instituțiile de învățământ este o activitate ilegală. Acceptarea cadourilor și a altor beneficii determină apariția sentimentului de obligație și de constrângere morală a cadrelor didactice față de copiii, părinții cărora achită asemenea beneficii, profesorii fiind în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor”, a atenționat MEC.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Persoanele care cunosc posibile cazuri de corupție în educație le pot semnala la linia națională anticorupție 0800 55555, administrată de către CNA.

Potrivit Raportului Centrului Național Anticorupție (CNA), prezentat în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, pe parcursul anului 2023, ofițerii CNA au depistat 511 infracțiuni. Dintre acestea, 429 vizează cazuri de corupție sau conexe corupției.