Cod galben de caniculă în R. Moldova. Pe arii extinse, se vor înregistra maxime de peste +33°C
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cu puțin timp în urmă cod galben de caniculă. Avertizarea va intra în vigoare luni, 10 iunie și va fi valabilă până la finele zilei.
„Pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C și mai mult. În funcție de evoluția și intensitatea fenomenului prognozat, prezentul mesaj și harta vor fi actualizate”, a precizat SHS.
Recomandări pentru cetățeni, în contextul codului galben de caniculă:
- evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
- purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
- pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
- beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
- în perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
- consumaţi fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
- aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
Amintim că, pe lângă temperaturi ridicate, atât astăzi, cât și mâine, 10 iunie, în cea mai mare parte a țării se așteaptă averse însoțite de descărcări electrice.
Până pe 17 iunie rămâne în vigoare și avertismentul hidrologic, emis de SHS vineri, 7 iunie. Agenții economici și populația este îndemnată să consume rațional apa, în contextul în care în următoarele zile se prognozează scurgere redusă a apei în râurile din țară.
Conform hărții publicate de SHS, în râurile Prut, Nistru, Bîc, Ciulucul de Mijloc și Ciulucul Mic, scurgerea apei constituie 50% și mai puțin din valorile medii lunare multianuale.
În râurile Ichel, Răut, Cubolta și Căinar, scurgerea apei constituie 30% şi mai puțin din valorile medii lunare multianuale.
Cea mai gravă situație se atestă în cazul râurilor Botna, Draghiște și Vilia, unde scurgerea apei constituie 15% şi mai puțin din valorile medii lunare multianuale.