Clădirile Centrului Republican de Diagnosticare Medicală și Institutul de Ftiziopneumologie vor fi reabilitate termic

Clădirile Centrului Republican de Diagnosticare Medicală și Institutul de Ftiziopneumologie vor fi reabilitate termic
Sursa foto: Veaceslav Ceban (RFE/RL)

Clădirile Centrului Republican de Diagnosticare MedicalĂ și Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” vor fi reabilitate termic în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică în R. Moldova. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Contractul pentru elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică a fost semnat la data de 13 iunie 2024.

Valoare contractului este de circa 600 de mii de euro, iar durata de execuție a acestuia este de puțin peste 8 luni.

Consorțiul de companii format din management4healths AG din Germania, Sigma Engineering S.R.L. din R. Moldova și CSZ Inginieurconsult GmbH&Co. KG din Germania a fost selectat în cadrul unei proceduri de licitații și va fi responsabil de elaborarea documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică, precum și de supravegherea de autor a lucrărilor de construcții care vor fi executate ulterior, în conformitate cu proiectul elaborat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Principalele măsuri de eficiență energetică de care vor beneficia cele două clădiri ale instituției, cu o suprafață totală de peste 21.000 de m2 sunt:

  • Izolarea termică a pereților exteriori;
  • Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare;
  • Izolarea termică și renovarea acoperișurilor;
  • Renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii;
  • Renovarea sistemelor interioare de încălzire;
  • Instalarea sistemului de iluminat tip LED;
  • Instalarea sistemelor fotovoltaice;
  • Implementarea sistemelor de management energetic (SME).

Proiectul Eficiența Energetică în R. Moldova este printre cele mai mari inițiative naționale cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. În total, 10 instituții medicale vor beneficia de reabilitarea clădirilor. Valoarea investițiilor proiectului este de circa 76 milioane de euro.