Circa 80 de iranieni s-au înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale după decesul lui Ebrahim Raisi
Circa 80 de candidați s-au înscris la alegerile prezidențiale care vor avea loc în 28 iunie în Iran. Toate candidaturile trebuie aprobate de Consiliul Gardienilor Constituției, decizia urmând a fi pronunțată pe 11 iunie, scrie AFP, citată de Agerpres.
Toate candidaturile trebuie aprobate de Consiliul Gardienilor Constituției, autoritate care nu este rezultatul unor alegeri şi care este dominată de conservatori.
În 2021, instanța respectivă a reținut doar șapte candidați din 592 de înscriși, respingând numeroși reformiști şi moderați, deschizându-i astfel calea spre alegerea din primul tur lui Raisi, candidatul susținut de conservatori şi ultraconservatori.
În cursa electorală s-au înscris și patru femei. Până acum, Consiliul nu a acceptat candidatura niciunei femei, însă a stabilit în 2021 că nu există impedimente juridice pentru ca o femeie să intre în cursa electorală.
Consiliul Gardienilor Constituției se va pronunța până la 11 iunie, iar candidații care primesc undă verde își pot începe campaniile electorale din prima zi după decizie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În Iran, președintele nu este șeful statului; acest rol îi revine conducătorului religios suprem - în prezent, Khamenei, în vârstă de 85 de ani, aflat la putere de 35 de ani. Președintele are însă un rol important în conducerea guvernului şi stabilirea direcțiilor politice, deoarece în Iran nu există funcția de prim-ministru.
Cinci din cei opt președinți de până acum al Republicii Islamice, fondate în 1979, au fost clerici musulmani. Condițiile pentru candidați includ vârsta între 40 şi 75 de ani, studiile superioare - cel puțin la nivel de masterat - şi loialitatea față de statul islamic.
Mulți alegători nu s-au prezentat la urne în 2021, rata de participare la vot fiind de doar 49%, cea mai scăzută de după revoluția islamică din 1979. Khamenei le-a cerut luni concetățenilor săi să voteze „în număr mare”, deoarece alegerile sunt „o problemă importantă”.