Circa 1.900 de posturi didactice sunt vacante. Ce soluții propune MEC ca să atragă tinerii în domeniul educației

Circa 1.900 de posturi didactice sunt vacante. Ce soluții propune MEC ca să atragă tinerii în domeniul educației
Sursa foto: mec.gov.md.

În prezent, în țara noastră sunt înregistrate 1.879 de funcții didactice vacante, potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Cel mai mare deficit de pedagogi se atestă în Chișinău, unde sunt 520 de posturi vacante, urmat de UTA Găgăuzia – 127 și raionul Ungheni – 97.

Potrivit MEC, cea mai mare lipsă de cadre didactice se înregistrează pentru specialitățile: matematică – 272, pedagogie preșcolară – 251, educator – 138, limbă și literatură română – 130, fizică – 116.

MEC a venit cu câteva soluții pentru a atrage cât mai mulți tineri în profesia pedagogică. Astfe, absolvenții de liceu care vor alege să aplice la un program din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2500 de locuri bugetare, de bursă lunară de două ori mai mare (până la 3460 de lei în ultimii ani de studii), de programe de studii moderne, precum și de cămin la tarife atractive.

De mai multe oportunități pot beneficia și absolvenții de colegiu care își vor continua studiile la pedagogie. Pentru aceștia vor fi oferite peste 300 de locuri bugetare pentru studii cu frecvență redusă, scurtarea cu un an a perioadei de studii, dar și de cazare în cămin în timp ce învață și muncesc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Absolvenții specialităților pedagogice care se vor angaja în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante vor beneficia în primii 5 ani de activitate de indemnizație în valoare de 200.000 de lei, în cazul absolvenților de universități, și 160.000 lei pentru absolvenții de colegii.

Totodată, va fi redusă la 75% norma didactică în primii 5 ani de activitate, vor fi oferite compensații în valoare de 4000 de lei anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice, iar pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se va oferi  compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică şi electrică.

Concomitent, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate, dar și alte facilități.
Lista funcțiilor didactice vacante pentru anul de studii 2024 – 2025 poate fi accesată aici.