Cinci spitale raionale din țară au fost dotate cu panouri fotovoltaice

Cinci spitale raionale din țară au fost dotate cu panouri fotovoltaice
Sursa foto: Facebook/Ministerul Sănătății

La Spitalul raional Orhei marți, 21 mai, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. Potrivit Ministerului Sănătății, instituția medicală, una dintre beneficiare, a fost dotată cu o centrală solară cu capacitatea de 74,8 kW, constituită din 136 panouri fotovoltaice.

Centrala va acoperi circa 20-24% din consumul total de energie electrică al instituției medicale, economiile anuale fiind estimate la peste 300 de mii de lei.

Totodată, de panouri fotovoltaice au beneficiat și spitalele raionale Căușeni, Edineț, Soroca și Ungheni.

Achiziția a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea eficienței energetice în spitalele strategice din Republica Moldova – achiziționarea și instalarea panourilor fotovoltaice”, finanțat de Coreea și implementat de Ambasada Republicii Coreea în Ucraina, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Proiectul, în valoare totală de 500 de mii de dolari, are la bază Memorandumul de Înțelegere semnat între Ministerul Sănătății și Ambasada Republicii Coreea în Ucraina la 21 iulie 2023.

În aceeași zi, ministra Sănătății, Ala Nemerenco și ambasadorul Republicii Coreea, Kim Hyung-Tae, au semnat un nou Memorandum de Înțelegere pentru implementarea unui alt proiect de circa 720 de mii de dolari.

Acesta prevede dotarea mai multor instituții medico-sanitare publice de nivel raional cu echipamente medicale pentru intervenții laparoscopice. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului curent.