Cinci companii din Polonia vor ajuta agenții economici autohtoni să implementeze soluții inovatoare în afaceri

Cinci companii din Polonia vor ajuta agenții economici autohtoni să implementeze soluții inovatoare în afaceri
Imagine simbol. Sursa foto: PNUD Moldova

Cinci companii poloneze, în parteneriat cu organizații din R. Moldova, vor ajuta mai mulți agenți economici autohtoni să implementeze soluții inovatoare în afacerile lor. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova anunță că fiecare inițiativă selectată va primi până la 40.000 de dolari, prin intermediul Fondului Polonez pentru Inovații.

De exemplu, Biotech Partner, în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Rurală, va utiliza o biotehnologie inovatoare pentru a produce îngrășăminte organice din deșeuri agricole, oferind o alternativă economică și durabilă îngrășămintelor minerale.

La rândul său, Rebread SRL, în parteneriat cu brutăriile Glincor din Ștefan-Vodă și Baraș Boris din satul Lăpușna, raionul Hîncești, va transforma deșeurile de pâine (pâinea uscată) în super-făină cu diverse aplicații industriale, reducând costurile și impactul asupra mediului al procesului de coacere.

„Prote Technologie dla Środowiska SRL, în parteneriat cu întreprinderile municipale „Apă-Canal Chișinău” și „Apă-Canal Cimișlia”, va implementa o tehnologie verde pentru îmbunătățirea calității apei potabile și îmbunătățirea rețelelor de distribuție. PNUD Moldova menționează că tehnologia rezolvă probleme precum conductele ruginite și depunerile de calcar, având un impact pozitiv asupra siguranței microbiologice și reducând poluarea apei”, se menționează în comunicatul PNUD Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De asemenea, Stowarzyszenie Przedsiębiorcze Radomianki, în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), va îmbunătăți competențele a cinci întreprinderi de agroturism, unele dintre ele conduse de femei, prin desfășurarea unui program de formare și ghidarea participanților pentru a depăși provocări legate de dezvoltarea produselor, poziționare, crearea de conținut și accesul pe piață.

Concomitent, Metalerd SRL, în parteneriat cu autoritățile satului Crocmaz din raionul Ștefan Vodă, va instala cazane adaptabile de temperatură joasă cu camere de ardere pe biomasă în centrul local de asistență medicală primară. Cazanele vor optimiza infrastructura existentă, vor reduce emisiile și vor utiliza combustibili din biomasă (din paie) de proveniență locală.

Fondul Polonez pentru Inovații este o inițiativă a Ministerului polonez al Afacerilor Externe și a Biroului Regional al PNUD pentru Europa și Asia Centrală, care sprijină utilizarea soluțiilor inovatoare și a know-how-ului, cunoștințelor și experienței poloneze pentru a rezolva provocările de dezvoltare în țările partenere selectate ale Polish Aid. Până în prezent, Fondul Polonez pentru Inovații a sprijinit implementarea a 30 de proiecte, dintre care 12 – în R. Moldova.