Cinci asociații de proprietari din condominiu din Chișinău și Bălți pot accesa fonduri pentru renovare energetică

Primele cinci Asociații de Proprietari din Condominiu (APC) din Chișinău și Bălți au recepționat documentația tehnică de proiect și pot accesa fonduri pentru realizarea lucrărilor de renovare energetică a blocurilor locative. Documentația tehnică a fost elaborată cu suport gratuit oferit prin intermediul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), iar fondurile pentru realizarea lucrărilor sunt oferite printr-un program național, cu un buget de 1,4 miliarde de lei.
Cele cinci asociații au parcurs toate etapele: de la auditul energetic gratuit - până la finalizarea proiectelor tehnice pentru lucrările de renovare.
În total, cele cinci blocuri însumează 322 de apartamente și o suprafață totală de peste 17.060 m². Proiectele includ măsuri esențiale pentru îmbunătățirea confortului termic și reducerea consumului de energie, printre care:
- izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și subsolului;
- modernizarea sistemelor de încălzire și apă caldă;
- instalarea panourilor solare și fotovoltaice pentru zonele comune;
- înlocuirea ușilor și ferestrelor din spațiile comune;
- modernizarea iluminatului și a lifturilor.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Prin programul Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), locatarii pot beneficia de un grant de până la 70% din valoarea totală a investiției. Contribuția proprie este de cel mult 30%, dar gospodăriile vulnerabile energetic pot primi și până la 90% din contribuție, în funcție de gradul de vulnerabilitate, dacă sunt înregistrate pe platforma compensatii.gov.md.
Cinci asociații se numără printre primele care au beneficiat de audituri energetice gratuite, în urma apelului lansat în octombrie 2023. Atunci, CNED a recepționat 34 de dosare pentru 78 de blocuri din mai multe orașe, inclusiv Bălți, Strășeni, Ceadîr-Lunga și Chișinău.
În urma evaluării, au fost selectate 25 de asociații care au primit asistență tehnică gratuită pentru elaborarea auditurilor energetice. Auditele energetice au fost efectuate cu sprijinul Programului ,,Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova.
Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) este un program național, cu un buget de 1,4 miliarde de lei, destinat finanțări proiectelor de reabilitare energetică a locuințelor din R. Moldova. Programul susține atât blocurile multietajate, cât și gospodăriile individuale, vizând îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de carbon din sectorul energetic, precizează reprezentanții CNED.