China sancționează încă trei companii americane din domeniul apărării. Motivul invocat

China sancționează încă trei companii americane din domeniul apărării. Motivul invocat
Colaj ziar.md

China a impus sancțiuni asupra a trei companii americane din domeniul apărării. Anunțul a fost făcut luni, 20 mai, de către Ministerul Comerțului de la Beijing, transmite Reuters. Motivul invocat de partea chineză este că SUA i-a vândut Taiwanului armament în timpul inaugurării noului președinte de pe insulă, Lai Ching-te, care a depus astăzi jurământul.

Astfel, potrivit sursei citate, companiilor General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems și Boeing Defence, Space & Security li s-a interzis să desfășoare afaceri de „import-export” în China.

De asemenea, directorilor executivi ai tuturor celor trei companii li se interzice intrarea în China. Permisele de muncă ale acestora vor fi revocate, iar statutul de oaspeți și cererile de cazare nu vor fi aprobate.

La începutul anului curent, China a impus sancțiuni asupra altor cinci companii americane din domeniul apărării. Este vorba despre BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat și Data Link.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

AFP notează că Lai Ching-te a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei. Noul președinte este un reprezentant al Partidului Democrat Progresist de pe insulă - forță politică care a susținut democrația în ciuda anilor de amenințări tot mai mari din partea Chinei autoritare.

În discursul său de inaugurare, Lai a abordat, de asemenea, în mod direct amenințarea războiului după ani de presiune crescândă din partea Chinei de a aduce Taiwanul sub conducerea continentală. Acesta a spus că „a sosit o eră glorioasă a democrației din Taiwan” și le-a mulțumit cetățenilor pentru „refuzul de a se lăsa influențat de forțele externe, pentru că au apărat cu hotărâre democrația”.

Apărător ferm al suveranității Taiwanului, Lai a fost calificat de Beijing drept un „separatist periculos” din cauza comentariilor sale anterioare despre independența Taiwanului - retorică pe care a moderat-o în ultimii ani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a felicitat pe Lai, spunând că așteaptă cu nerăbdare ca Washingtonul și Taipei să aprofundeze legăturile și să mențină „pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.