duminică, 27 iulie, 2025
  • USD
  • EUR
CFM anunță că a achitat integral restanțele la salariu pentru cei 1.000 de pensionari concediați
Sursa foto: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova

CFM anunță că a achitat integral restanțele la salariu pentru cei 1.000 de pensionari concediați

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) anunță că și-a onorat integral obligațiile acumulate față de circa 1.000 salariați, care au fost concediați la atingerea limitei vârstei de pensionare și a celor, care au încetat raporturile de muncă din propria inițiativă. Potrivit CFM, acest lucru a fost posibil datorită sprijinului în mărime de 50 milioane lei, alocat de Guvernul R. Moldova.

„Optimizarea cheltuielilor, reducerea pierderilor financiare și eficientizarea activității, întreprinderea măsurilor de reorganizare instituțională, a permis înregistrarea unei evoluții pozitive în domeniul financiar. Spre exemplu, dacă în luna ianuarie 2025 pentru suplinirea fondului salarial erau necesare 42.5 milioane lei, pentru luna iunie curent sunt suficiente 29 milioane lei, doar la acest capitol economia constituie 13.5 milioane lei”, precizează reprezentanții CFM.

Totodată, administrația Căii Ferate precizează că în ultimele 2 luni (iunie-iulie) angajații au primit trei salarii: pentru lunile noiembrie - decembrie 2024 și ianuarie 2025.

„Pentru Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” acoperirea restanțelor salariale angajaților și asigurarea stabilității financiare rămâne a fi una din sarcinile primordiale”, precizează CFM.

Restanțele salariale față angajații care au rămas la Calea Ferată a Moldovei (CFM) ar urma să fie achitate integral până în luna octombrie, a anunțat ieri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.

Amintim că în luna aprilie curent, o comisie specială din cadrul Căii Ferate din Moldova (CFM) a analizat dosarele a circa 1.000 de angajați care au atins vârsta de pensionare, pentru a optimiza activitate întreprinderii de stat. Directorul CFM, Serghei Cotelnic, declara atunci că urmează „măsuri nepopulare”, dar necesare pentru optimizarea cheltuielilor și adaptarea întreprinderii la realitățile din domeniul transporturilor.

Menționăm că situația la Calea Ferata din Moldova a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților. În prezent, trenurile întâmpină dificultăți tot mai mari din cauza lipsei de motorină și a problemelor logistice, iar lipsa de finanțare amenință întregul sistem feroviar.