Certificatul de moștenitor va fi eliberat de oricare notar din țară. Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul

Certificatul de moștenitor va fi eliberat de oricare notar din țară. Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul
Sursa foto: africa-images

Actele care țin de eliberarea certificatului de moștenitor sau de certificatele legate de moștenire nu vor mai fi competența exclusivă a notarului de la locul deschiderii succesiunii (ultimul domiciliu al celui care a lăsat moştenirea). Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de 68 de deputați.

Astfel, pentru deschiderea procedurii succesorale, persoanele îndreptățite vor putea depune o cerere la oricare notar din țară. Acest lucru este posibil datorită creării Registrului electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor, precum și faptului că notarii au acces la diferite registre electronice.

Totodată, la cererea comună a unei majorități simple a moștenitorilor, notarul va putea transmite procedura succesorală către un alt notar.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Documentul va fi supus consultărilor publice, după care va fi propus spre examinare în a doua lectură. După adoptare, documentul va intra în vigoare după crearea condițiilor tehnice și operarea modificărilor necesare în sistemul informațional Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor, dar nu mai târziu de șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.