Cele trei scenarii posibile incluse în Planul de acțiuni pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024

Cele trei scenarii posibile incluse în Planul de acțiuni pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024
Sursa foto: Myko M/ Unsplash

Planul de acțiuni pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024 a fost publicat vineri, 25 august, în Monitorul Oficial.

Conform proiectului hotărârii Guvernului, planul ia în calcul trei posibile scenarii. În funcție de fiecare scenariu, cu sau fără limitarea livrării gazelor naturale, Planul de acțiuni prevede măsuri de diminuare a riscurilor și asigurarea furnizării neîntrerupte a gazelor naturale către consumatori.

Cele trei posibile scenarii luate în calcul de autorități:

– Primul se referă la situați în care nu vor exista limitări de gaze naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz.
– Cel de-al doilea scenariu vizează continuarea livrării gazelor naturale de către Gazprom la nivelul de 5,7 milioane de m3/zi,
– Al treilea este rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor naturale, semnat cu Moldovagaz.

De asemenea, conform documentului oficial, autoritățile își propun realizarea mai multor măsuri de reducere a consumului de gaze naturale în următorul sezon de încălzire.  

Câteva măsuri propuse de autorii Planului pentru sezonul rece:

– consumul rațional de resurse energetice,
– reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare,
– funcționarea centralelor termice pe combustibili alternativi,
– utilizarea stocurilor de gaze create de S.A. „Energocom” până la începerea sezonului rece.

În cazul Termoelectrica, care este cel mai mare consumator de gaze naturale, se prevede, după caz, utilizarea păcurii în calitate de combustibil alternativ în combinație cu gazul, dar nu mai mult de 50% de păcură.

Documentul mai prevede instituirea Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru iarna viitoare și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și a energiei electrice.

Potrivit statisticilor, în sezonul de încălzire 2022 - 2023, consumul de gaze naturale a fost redus cu 47 la sută, iar cel de energie electrică - cu 10 la sută.

Sursa foto: S.A. „Moldovagaz”

Reamintim că în contextul pregătirii de sezonul rece 2023-2024, în perioada iunie-iulie, S.A. „Energocom” a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze naturale ce vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare.

Conform Planului de acțiuni pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024, marja minimă a acestor stocuri urmează să constituie către 1 octombrie 450 de milioane de m3 de gaze naturale.