Cele mai periculoase locuri pentru pietoni în Chișinău, potrivit analizei Centrului de Monitorizare a Traficului

La doar câteva luni de la lansare, Centrul de Monitorizare a Traficului (CMT) furnizează primele analize privind cele mai periculoase zone pentru pietoni din Chișinău, în special în apropierea instituțiilor de învățământ.
Astfel, s-a constatat că cele mai periculoase zone sunt cele din preajma Liceului Teoretic „Alecu Russo” din sectorul Râșcani, Grădiniței nr. 12, amplasată pe strada Mihai Eminescu și Liceului Teoretic Moldo-Ucrainean „Mihail Koțiubinski”.
Totodată, Centrul de Monitorizare a furnizat analize tehnice esențiale pentru proiectele de reabilitare a străzilor Mesager, Industrială și Mircea cel Bătrân din capitală. În cadrul acestui proces, au fost simulate 18 scenarii diferite pentru a evalua atât situația actuală a traficului, cât și posibilele efecte ale lucrărilor de modernizare. Studiul a arătat că modernizarea străzii Industriale ar putea contribui semnificativ la fluidizarea traficului, preluând o parte din traficul de pe arterele din apropiere.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
În plus, primii patru senzori inteligenți de trafic au fost instalați la intersecția bd. Dacia – str. București – str. Ciuflea, una dintre cele mai intens circulate zone ale orașului. În perioada următoare, vor fi instalați 2 senzori suplimentari pe bd. Dacia – str. Ciuflea. Senzorii utilizați sunt dispozitive performante, concepute pentru a colecta date importante în timp real, fără a înregistra imagini sau a încălca intimitatea participanților la trafic.
Potrivit Centrului de Monitorizare, în lunile următoare, datele colectate vor fi analizate de specialiștii CMT pentru a dezvolta un model digital al intersecției – o simulare detaliată a comportamentului traficului în timp real. Acest model va sta la baza testării unor scenarii de optimizare a traficului rutier, inclusiv ajustarea timpilor de semaforizare, reorganizarea benzilor de circulație și alte măsuri care vizează reducerea ambuteiajelor, creșterea siguranței în trafic și îmbunătățirea mobilității urbane.
De asemenea, în perioada următoare, CMT va implementa noi măsuri pentru extinderea și îmbunătățirea monitorizării traficului. Printre cele mai importante acțiuni planificate se numără: instalarea și operaționalizarea camerelor de trafic pentru monitorizarea în timp real a situației în locațiile selectate; integrarea cu sistemul electronic de bilete, care va aduce noi instrumente pentru monitorizarea și gestionarea transportului public.
Acest sistem nu numai că va facilita plata călătoriilor, dar va include și funcționalități avansate de gestionare a flotei auto, precizează Centrul de Monitorizare.

Centrul de Monitorizare a Traficului și-a început activitatea la data de 15 noiembrie. Sistemul este conceput pentru gestionarea eficientă a traficului din capitală, prin livrarea de furnizarea de date și informații în timp real despre situația de pe drumurile din capitală.
Instituirea și dotarea Centrului este parte a proiectului „MOVE IT like Lublin”, obiectiv finanțat de Uniunea Europeană și implementat în baza unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Chișinău și Primăria orașului Lublin, Polinia.
Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 de euro, din care 3.325.000 de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene sub formă de grant, iar 175.000 de euro sunt alocați de Primăria Chișinău.




