Cel mai mare afluent al râului Nistru - înnămolit și invadat de vegetație. Autoritățile locale solicită ajutor

Râul Răut s-a înnămolit, iar albia necesită o curățare urgentă, transmite Teleradio-Moldova. Deși locuitorii din comuna Ivancea, raionul Orhei, se adună periodic pentru a îndepărta deșeurile și vegetația, eforturile sunt practic în van. În timp ce autoritățile locale cer intervenția Ministerului Mediului, instituția a anunțat că s-a autosesizat și urmează să întreprindă o vizită la fața locului.
Localnicii susțin că râul a fost invadat masiv de vegetație în ultimii ani.
„Am copilărit pe malul râului. Avea o apă foarte curată, limpede, venea apa până unde suntem noi acum. Acum a rămas ca un pârău”, a spus o femeie.
„Înainte era mai adânc, era și pește mai mult, dar acum s-a înnămolit, a crescut papură multă, chiar și peștele a dispărut, multe izvoare au dispărut din cauza înnămolirii. Ne-am adresat, am mers cu demersuri. Căutăm soluții pentru a ne ajuta”, a declarat primarul comunei Ivancea, Alexei Savițchi.
Consilierii locali spun că în lipsa intervenției rapide, există riscul ca în unele porțiuni apa să devină stagnantă, ceea ce ar duce la dispariția unor dispariții de specii acvatice și la degradarea peisajului natural.
„Cu 50 de ani în urmă se dezvolta aici nufărul alb, un simbol al meșterului popular din partea locului. Ar fi frumos de înmulțit din nou aceste specii de flori și ele tot vor dezvolta acest traseu turistic”, a explicat consilierul local Iurie Răilean.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Înnămolirea râului duce și la secarea izvoarelor din regiune. În satul Furceni, care face parte din comuna Ivancea, doar unul din cele 12 izvoare mai este activ. Acesta a putut fi salvat cu sprijinul Ministerului Mediului.
„Urmează o intervenție în regiunea Băhrinești spre Florești. Înțeleg că problema este la Ivancea. O să-l rog pe directorul Apele Moldovei să facă o vizită la fața locului și, dacă este necesară intervenția, să includă pentru anul 2026 elaborarea proiectului tehnic”, a precizat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
Râul Răut este cel mai mare afluent al Nistrului pe teritoriul R. Moldova, având o lungime de peste 280 de kilometri. Acesta izvorăște lângă satul Rediul Mare, raionul Dondușeni și se revarsă în râul Nistru, în aval de orașul Dubăsari.
De-a lungul timpului, Răutul a jucat un rol important în viața economică și socială a comunităților prin care trece, oferind apă pentru uz casnic și fiind un element natural de atracție turistică, în special în zona Orheiului Vechi.