Cei mai buni actori de teatru și regizori, la Gala premiilor UNITEM. Lista câștigătorilor

Cei mai buni actori de teatru și regizori, la Gala premiilor UNITEM. Lista câștigătorilor
Sursa foto: Facebook/Ministerul Culturii al R. Moldova

Cei mai buni actori ai anului și cele mai reușite spectacole au fost premiate la Gala premiilor UNITEM - 2024, în preajma Zilei Internaționale a Teatrului. Premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost oferit realizatorilor lucrării „Unchiul Vanea” de Anton Cehov, regia Dumitru Acriș, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”.

Astfel, premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală i-a revenit lui Dumitru Acriș de la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” pentru spectacolul „Unchiul Vanea” de Anton Pavlovici Cehov.

Rodica Ciobanu din cadrul Teatrului Republican Muzical - Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a câștigat premiul pentru cel mai bun rol feminin pentru rolul lui Beatrice în spectacolul „Efectul razelor GAMMA asupra anemonelor” de Paul Zindel în regia Luminiței Țâcu.

Totodată, al doilea câștigător este Tatiana Lazăr care a avut rolul Violetei Weston în spectacolul „August” de Tracy Letts în regia lui Alexandru Cozub de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Alexandru Șișchin de la Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S Ulițî Roz” a obținut premiul pentru cel mai bun rol masculin pentru rolul lui Сирано де Бержерак în spectacolul „Сирано де Бержерак” de Edmond Rostand în regia Aureliei Gheorghieva.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Premiul special al juriului a fost oferit pentru spectacolul „1946” după „Cartea Foametei” de Larisa Turea, în regia lui Slava Sambriș de la Teatrul Republican „Luceafărul”.

Cel mai bun spectacol de forme mici a fost declarat „Domnișoara Iulia” de August Strindberg în regia Luminiței Țâcu de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, iar premiul pentru cel mai bun spectacol în Teatrul de Păpuşi a fost acordat spectacolului „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale în regia lui Mihai Țărnă de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.

Irina Rusu din cadrul Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru rolul primei soție a profesorului în spectacolul „Unchiul Vanea” de Anton Cehov în regia lui Dumitru Acriș.

Totodată, Ion Grosu a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin pentru rolul lui Procopiu în spectacolul „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu în regia lui Cristian Șofron.

„Cu premiul pentru cel mai bun actor în teatrul de păpuşi a fost distinsă Nina Lefter, pentru rolul Veta, spectacolul „O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale (...) Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost oferit lui Denis Apter în spectacolul „Завтра была война” de Boris Vasiliev (...) Premiul pentru cele mai bune costume teatrale i-a fost acordat lui Dmitri Ahmadiev în cadrul spectacolului „Моцарт и Сальери”(...), iar premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală l-a primit Dmitri Ahmadiev de la Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol”, a anunțat Ministerul Culturii.

Premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală l-a obținut Alexandru Dicusar de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cel mai bun spectacol radiofonic a fost desemnat „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega de la Radio Moldova, iar de premiul pentru cel mai valoros debut l-a primit Mihai Cerneanu de la Teatrul Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

Juriul de selecție, aprobat prin decizia Senatului UNITEM, a vizionat spectacole montate în teatrele din Moldova, în perioada 10 aprilie 2023 – 2 februarie 2024.