Ce trebuie să cunoască persoanele care optează pentru băuturi răcoritoare carbogazoase „fără zahăr”?

Ce trebuie să cunoască persoanele care optează pentru băuturi răcoritoare carbogazoase „fără zahăr”?
Sursa foto: Getty Images

Pe timp de caniculă, consumul de băuturi răcoritoare carbogazoase crește considerabil. Rețelele de comerț pun la dispoziția consumatorilor o gamă variată de astfel de produse, unele dintre ele - cu zahăr, altele - cu îndulcitori artificiali.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), îndulcitorii artificiali pot fi o opțiune utilă pentru persoanele care doresc să reducă aportul de zahăr și calorii din băuturile carbogazoase. Aceștia sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii (datorită conținutului minim de calorii sau chiar lipsa acestora).

Îndulcitorii precum aspartamul, sucraloza, actsulfamul și zaharina sunt ingrediente utilizate pe scară largă în alimente și băuturi comercializate ca „fără zahăr” sau „dietă”.  Aceasta înseamnă că îndulcitorii, spre deosebire de zahăr, adaugă puține calorii sau deloc la alimentele și băuturile pe care le aromă.

Cum sunt reglementați îndulcitorii?

Îndulcitorii, ca și alte ingrediente adăugate în alimente, trebuie să fie siguri pentru consum și să corespundă Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari.

Îndulcitori – substanțe utilizate pentru a da un gust dulce produselor alimentare sau utilizate pentru îndulcitorii de masa.

Prezența unui aditiv alimentar utilizat drept îndulcitor este autorizată în produsele alimentare compuse fără adaos de zaharuri sau cu valoare energetică redusă, în produsele alimentare compuse dietetice destinate unui regim hipocaloric și în produsele alimentare compuse cu o durată lungă de depozitare, cu condiția ca îndulcitorul în cauză să fie autorizat în unul dintre ingredientele produsului alimentar compus.

Informații despre cei mai utilizați îndulcitori

Aspartamul (E951) este un îndulcitor artificial care se obține prin combinarea a doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanină. Are un gust dulce similar cu cel al zahărului, dar este de aproximativ 200 de ori mai dulce, comparând cantități egale din cele două substanțe. De aceea, este folosit în cantități foarte mici pentru a îndulci alimentele și băuturile.

Sucraloza (E955) este un îndulcitor de 600 de ori mai dulce decât zahărul, derivat din zaharoză. Este considerat sigur și stabil la temperaturi ridicate, deci poate fi folosit în băuturi carbogazoase și alte alimente procesate.

Acesulfamul de potasiu (acesulfam K) (E950) - de 200 de ori mai dulce decât zahărul, adesea folosit în combinație cu alți îndulcitori. Este considerat sigur în cantități moderate.

Zaharina (E954) - unul dintre cei mai vechi îndulcitori artificiali, de aproximativ 300-400 de ori mai dulce decât zahărul. Are un gust ușor amar, care poate fi mascat prin combinarea cu alți îndulcitori.

Ce trebuie să conțină eticheta produselor care conțin îndulcitori?

1. Pentru produsele alimentare care conțin unul sau mai mulți îndulcitori - mențiunea „cu îndulcitor(i)” trebuie să însușească numele produsului alimentar;

2. Pentru produsele alimentare care conțin atât adaos de zahăr, cât și unul sau mai mulți îndulcitori - mențiunea „cu zahăr (zaharuri) și îndulcitor(i)” trebuie să fie adăugată la denumirea produsului alimentar;

3. Pentru produsele alimentare care conțin aspartam și/sau aspartam-acesulfam:

  • mențiunea „conține aspartam (o sursă de fenilalanină)” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente doar prin referirea la numărul E.
  • mențiunea „conține o sursă de fenilalanină” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente cu denumirea sa

4. Pentru produsele alimentare care conțin mai mult de 10% de polioli adăugați  - eticheta trebuie să conțină mențiunea „Consumul excesiv poate cauza efecte laxative.”

Recomandările Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor:

  • pentru a vă răcori în perioada caldă, optați pentru apă potabilă;
  • băuturile răcoritoare carbogazoase nu sunt recomandate copiilor, întrucât conțin aditivi alimentari precum coloranții și conservanții;
  • citiți etichetele, alegeți conștient și bucurați-vă de vară consumând alimente sănătoase.