Câți refugiați din Ucraina și-au găsit un loc de muncă în R. Moldova

Câți refugiați din Ucraina și-au găsit un loc de muncă în R. Moldova
Sursa foto: noi.md

1.339 de cetățeni refugiați din Ucraina, dintre care 926 de femei și 413 bărbați, s-au angajat în câmpul muncii din R. Moldova, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (1.029), UTA Găgăuzia (57), Bălți (64), anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit datelor prezentate de ANOFM pe 28 martie 2024, cetățenii din Ucraina ocupă locuri de muncă în următoarele profesii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

În luna ianuarie, 94 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra la muncă cetățeni ucraineni, declarând 905 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane.

Totodată, potrivit ANOFM, pe parcursul lunii ianuarie 2024, circa 160 cetățeni ucraineni au fost înregistrați în evidențele subdiviziunilor teritoriale pentru a primi suport la angajare.

Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina a fost prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie anul curent și până la 1 martie 2025.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În prezent, pe teritoriul R. Moldova se află peste 100 de mii de persoane din Ucraina. Aproape 39 de mii au fost preînregistrate pentru obținerea protecției temporare, iar peste 30 de mii de persoane au obținut, deja, documente de identitate.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

În perioada 24 februarie 2022 – 29 februarie 2024, potrivit datelor din Registrul de stat аl populației, 2.094 de cetățeni ai Ucrainei au dobândit cetățenia R. Moldova.

De la începutul războiului, 2.094 de ucraineni au primit cetățenia R. Moldova
În perioada 24 februarie 2022 – 29 februarie 2024, potrivit datelor din Registrul de stat аl populației, 2.094 de cetățeni ai Ucrainei au dobândit cetățenia R. Moldova. Totodată, în perioada de referință 804 ucraineni au fost recunoscuți ca cetățeni ai R. Moldova, în conformitate cu Legea cetățeniei…