Câți cetățeni reveniți de peste hotare s-au angajat în câmpul muncii din țară, de la începutul anului. Date oficiale

Câți cetățeni reveniți de peste hotare s-au angajat în câmpul muncii din țară, de la începutul anului. Date oficiale
Sursa foto: tapanakorn

De la începutul anului curent, 5.003 de persoane, dintre care 2.727 șomeri (54,5%), s-au angajat în câmpul muncii, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Din totalul persoanelor angajate, 2.648 sunt femei.

Potrivit datelor ANOFM, 785 persoane au vârsta cuprinsă între 55-63 ani, 76 persoane sunt cu dizabilități, 47 sunt cetățeni ai R. Moldova reveniți de peste hotare și 21 persoane de etnie romă.

Din totalul de șomeri plasați în câmpul muncii - 2.727, femei sunt 1.429, din mediul rural - 1663 iar tineri cu vârsta 16-35 ani - 883. Totodată, 399 persoane au vârsta cuprinsă între 55-63 ani, 21 sunt de etnie romă, 44 sunt cetățeni reveniți de peste hotare și 76 persoane cu dizabilități.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram


Cele mai populare domenii sunt agricultura, industria prelucrătoare, construcţiile și comerţul cu ridicata şi cu amănuntul. Totodată, persoanele și-au găsit locuri de muncă în transporturi, depozitare şi comunicaţii, administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială și alte activități.

ANOFM recomandă persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Serviciile sunt gratuite şi sunt destinate atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât şi pentru persoanele angajate care doresc să-şi schimbe locul de muncă.

Pentru înregistrarea cu statut de şomer este necesar ca persoana să se prezinte la cea mai apropiată STOFM cu următoarele acte:

  • buletinul de identitate sau permisul de ședere, după caz, cu termenul valabil;
  • actele de studii şi de calificare deținute;
  • copia ordinului de eliberare de la ultimul loc de muncă pentru persoanele care au activat în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
  • alte documente confirmative (după caz).