Câte locuri bugetare se oferă în următorul an de studiu. Guvernul a aprobat planul de admitere

Câte locuri bugetare se oferă în următorul an de studiu. Guvernul a aprobat planul de admitere
Sursa foto: Universitatea de Stat din Moldova

În instituțiile de învățământ superior din R. Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi admise 8.697 persoane. Miniștrii au aprobat vineri, 21 iunie, planurile de admitere în învățământul superior pentru anul de studii 2024-2025.

Astfel, cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru domeniile: științe ale educației, inginerie, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, medicină, agricultură.

La studii superioare de licență și studii superioare integrate vor fi admise 5.307 persoane, la 25 de domenii generale de studii. Circa 25% din locuri vor reveni sectorului științe ale educației și asistență socială, în condițiile în care, în prezent, în acest domeniu sunt vacante 2.041 locuri de muncă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

215 locuri de la învățământul cu frecvență în domeniul pedagogiei vor fi direcționate la învățământul cu frecvență redusă. Acestea vor fi ocupate, prioritar, de către absolvenții colegiilor pedagogice, angajați în instituții publice de învățământ.

Totodată, planul de admitere pentru Producție multimedia, designul jocurilor și animație a fost majorat cu 11 locuri bugetare, la Medicină Veterinară sunt planificate 5 locuri suplimentare, 8 locuri - la Tehnologii de fabricare și prelucrare, 9 locuri - la Arhitectură și Construcții.

La studii superioare de masterat vor fi admise 2.864 persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic sunt prevăzute 420 de locuri. Pentru încadrarea cetățenilor străini în învățământul superior, sunt prevăzute 106 locuri bugetare, dintre care 76 - la licență și 30 - la masterat.