Câte gospodării s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate energetică extremă? Precizările Ministerului Muncii

Câte gospodării s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate energetică extremă? Precizările Ministerului Muncii
Captură de ecran. Sursa foto: 

Până la sfârșitul lunii noiembrie, 719.831 de cetățeni s-au înscris pe platforma compensatii.gov.md. Peste 105 mii dintre aceștia au fost incluși în categoria de vulnerabilitate energetică extremă, în timp ce alte 2.905 gospodării au fost calificate drept non-vulnerabile.

Potrivit precizărilor ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, categoriile de vulnerabilitate energetică au fost distribuite în felul următor:

  • categoria de vulnerabilitate energetică extremă - 105.055 de gospodării, echivalentul a 14,6%
  • categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată - 243.729 de gospodării, echivalentul a 33,9%
  • categoria de vulnerabilitate energetică ridicată - 232.746 de gospodării, echivalentul a 32%
  • categoria de vulnerabilitate energetică medie - 77.000 de gospodării, echivalentul a 10,7%
  • categoria de vulnerabilitate energetică scăzută 45.299 de gospodării, echivalentul a 6,3%
  • categoria de vulnerabilitate energetică primară - 12.644 de gospodării, echivalentul a 1,8%
  • categoria fără vulnerabilitate energetică - 2.905 gospodării

Totodată, 261.468 de gospodării care se încălzesc cu o sursă de energie solidă urmează să primească compensații monetare în sumă de 800 de lei.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Potrivit autorităților, în cazul persoanelor care intenționează să solicite abia în această lună compensarea banilor cheltuiți pentru procurarea cărbunelui și lemnelor, plata monetară va fi achitată retroactiv.

„Dacă cetățenii care s-au înscris nu sunt de acord cu categoria care le-a fost atribuită, îi încurajăm să solicite explicații și suport suplimentar din partea echipei ministerului la linia telefonică 0 8000 5000 sau la adresa de e-mail suport@compensatii.gov.md. Echipa noastră este gata să vă ofere toate explicațiile de rigoare”, a mai precizat Buzu.

Amintim că cetățenii care au depus cererile după data de 25 noiembrie vor primi compensații începând cu luna decembrie a anului curent. Cei care încă nu s-au înregistrat pe platforma guvernamentală o pot face în continuare, pentru a beneficia de compensații la energie în perioada rece a anului (noiembrie 2023-martie 2024).

În anul curent, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate au fost prevăzute 893.1 de milioane de lei. În comparație, anul trecut a fost alocată suma de 3,4 miliarde de lei.

Verificați cabinetul personal de pe compensatii.gov.md. Gradele de vulnerabilitate energetică au fost afișate
O parte din cetățenii care au solicitat ajutor la plata facturilor au aflat deja ce categorie de vulnerabilitate energetică le-a fost atribuită.