Canicula poate afecta grav animalele din ferme și gospodării. Recomandările ANSA

Vremea caniculară din această perioadă poate afecta grav și sănătatea animalelor din ferme și gospodării, atenționează, luni, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care vin cu un set de recomandări esențiale pentru populație.
În aceste zile toride, ar fi bine ca deținători de animale să se asigure că le oferă animalelor adăpost, furaje și hidratare corespunzătoare. Specialiștii ANSA spun că cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului și poate provoca suferință sau chiar moarte.
„Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare. Pentru a reduce acest risc, acordați prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel”, transmite ANSA, într-un comunicat.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Pentru o hidratare suficientă, vacile ar trebui să fie asigurate cu 38 - 52 de litri per zi, caii – între 20 și 45 litri/zi, porcii – între 4 și 11,5 litri/zi, ovinele – 6 litri/zi,în timp ce păsările – 0,5 litri pe zi.
Măsuri obligatorii pe care trebuie să le ia fermierii:
- Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru protecţie față de acțiunea directă a razelor ultraviolete nocive;
- Asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.);
- Asigurarea stocurilor de apă şi furaje;
- Asigurarea echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie (cât și acelor de rezervă);
- Animalele pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate, în special în intervalul orelor 12:00 – 18:00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depășește 25ºC;
ANSA menționează că, în cazul unor modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale, proprietarii sunt obligați să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate în regiunea respectivă.