Când va fi examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, înaintată de comuniști și socialiști
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Dorin Recean, înaintată de comuniști și socialiști, va fi examinată la ședința Parlamentului ce va avea loc astăzi.
Printre subiecte ce vor fi aprobate/respinse la ședința din 19 octombrie este și moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului R. Moldova, înaintată de deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a inițiat în cadrul ședinței plenare din 5 octombrie o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului.
„În ultimii trei ani, R. Moldova este guvernată doar prin situație excepțională. Parlamentul a declarat stare de urgență în sănătate și domeniul energetic (...) Schimbarea figurilor în garnitura guvernamentală nu a contribuit la îmbunătățirea actului de guvernare (...) Fracțiunea BCS înaintează moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului R. Moldova”, au solicitat comuniștii și socialiștii.
O moțiune de cenzură poate trece Parlamentul dacă este susținută de cel puțin 51 de deputați, iar fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) are 29 de deputați. În cazul adoptării moțiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult 3 zile, președintelui R. Moldova demisia Guvernului.
La ședința din 26 octombrie, deputații vor examina două proiecte de lege pentru armonizarea legislației naționale cu legislația UE în domeniul achizițiilor publice și privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor. Totodată, în prima lectură, urmează a fi discutate proiectul Codului funciar și inițiativele legislative ce prevăd înăsprirea pedepselor pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere.
Parlamentul urmează să ratifice trei acorduri de finanțare pentru ca beneficiarii din Republica Moldova să poată accesa granturi oferite de Comisia Europeană în cadrul Programului Interreg pentru proiecte destinate zonelor transfrontaliere. De asemenea, deputații urmează să denunțe 5 acorduri semnate pe platforma Comunității Statelor Independente. Pe agenda ședințelor plenare din următoarea perioadă figurează și audierea rapoartelor privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anii 2020 și 2021.