Calea Ferată va primi sprijin financiar de la stat pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii

Calea Ferată din Moldova (CFM) va primi sprijin financiar de la stat pentru întreținerea și modernizarea rețelei feroviare din țara noastră. În acest scop, Guvernul a aprobat astăzi Contractul multianual pentru administrarea infrastructurii feroviare.
Potrivit documentului, de la bugetul de stat sunt prevăzute alocări anuale pentru lucrări de reparație, întreținere și dezvoltare a infrastructurii feroviare. Suma exactă va fi stabilită la momentul semnării documentului.
Contractul va avea o durată cuprinsă între 3 și 5 ani și va include mecanisme clare de monitorizare a lucrărilor realizate, astfel încât banii publici să fie folosiți cu responsabilitate.
Implementarea Contractului multianual va asigura condițiile necesare pentru creșterea siguranței și vitezei trenurilor, sporirea competitivității transportului feroviar, precum și reducerea uzurii drumurilor, prin transferul traficului de mărfuri de la camioane la trenuri.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Calea Ferată din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 și 2021, compania a fost la un prag de faliment.
Situația a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.
În prezent, trenurile întâmpină dificultăți tot mai mari din cauza lipsei de motorină și a problemelor logistice, iar lipsa de finanțare amenință întregul sistem feroviar.
Angajații Căii Ferate nu și-au primit salariile de mai bine de jumătate de an și au organizat mai multe proteste. La începutul lunii martie, noul șef al Căii Ferate, Sergiu Cotelnic, le-a spus angajaților că în următoarele două luni urmează să fie achitate trei salarii restante, iar CFM va primi motorină din rezerva de stat a Guvernului.
