Cafeaua are cel mai mare preț din ultimii 13 ani. Ar putea să se scumpească cu circa 40% în acest an

Cafeaua are cel mai mare preț din ultimii 13 ani. Ar putea să se scumpească cu circa 40% în acest an
Sursa foto: pixabay

O ceașcă de cafea va deveni şi mai scumpă, deoarece întreruperile persistente ale aprovizionării au dus la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani al cotațiilor la cafea arabica premium, transmite Bloomberg.

Cotațiile futures la bursa de la New York au urcat cu 2%, la 2,6475 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 2011. La acestea se adaugă majorarea costurilor cu împrumuturile, lipsa containerelor navale şi perioadele mai lungi de tranzit.

Analiștii se așteaptă anul acesta la o creștere de aproximativ 40% a prețurilor, din cauza deficitului de boabe de cafea robusta, un sortiment mai ieftin. Prețul ridicat vine și pe fondul temerilor privind condițiile meteo nefavorabile din Brazilia, cel mai mare producător mondial de boabe de cafea. Țara se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce afectează şi perspectivele privind viitoarele culturi.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În lanțul de aprovizionare, impactul prețurilor ridicate din acest an este vizibil. JM Smucker Co, ale cărui mărci, cum ar fi Folgers şi Café Bustelo, domină piața cafelei la domiciliu din SUA, a majorat deja prețurile în această vară. Lanțul de restaurante Pret A Manger din Marea Britanie a renunțat la oferta sa prin care clienții puteau face un abonament pentru a primi zilnic cinci băuturi.

De asemenea, schimbările climatice reprezintă o amenințare directă pentru industria cafelei, evaluată la mai multe miliarde de dolari, oamenii de știință prognozând o scădere a randamentelor şi o reducere a zonele adecvate pentru cultura arborilor de cafea.

În condițiile unei cereri în creștere și ale impactului crizei climatice, lumea ar putea să se confrunte cu o penurie de cafea robusta care ar putea ajunge la 35 de milioane de saci în anul 2040, a estimat recent organizaţia sectorială World Coffee Research. Cercetătorii estimează că zonele propice pentru cultura cafelei arabica ar putea să se reducă la jumătate până în 2050.