Bunicii din Suedia pot primi bani de la stat pentru îngrijirea nepoților. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie

Bunicii din Suedia pot primi bani de la stat pentru îngrijirea nepoților. Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie
Imagine simbol. Sursa: Rido

Începând cu 1 iulie, în Suedia a intrat în vigoare o lege care permite bunicilor să ia concediu plătit pentru îngrijirea nepoților până la trei luni, din primul an de viață al copilului. Legea a fost adoptată la 50 de ani după ce Suedia a devenit prima țară din lume care a introdus concediul plătit pentru tați, scrie agenția AP.

Conform legii adoptate de parlamentul suedez, părinții pot transfera o parte din indemnizația lor de creștere a copilului către bunicii copilului.

Potrivit Agenției pentru Asigurări Sociale, organismul guvernamental care administrează sistemul de asigurări sociale, părinții pot transfera maxim 45 de zile, în timp ce un tată singur poate transfera 90 de zile.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În Suedia, indemnizația de stat este plătită pentru 480 de zile, sau aproximativ 16 luni, pentru fiecare copil. Dintre acestea, compensația pentru 390 de zile este calculată în baza venitului complet al persoanei, iar pentru celelalte 90 de zile, oamenii primesc o sumă fixă de 180 de coroane (17 dolari) pe zi.

În Suedia există și alte beneficii pentru părinți – aceștia pot avea un program de lucru redus până copilul împlinește 8 ani. Funcționarii publici pot beneficia de program redus până când copilul împlinește 12 ani.