Bucureștiul discută cu Ankara despre restituirea sabiei lui Ștefan cel Mare părții române

Bucureștiul discută cu Ankara despre restituirea sabiei lui Ștefan cel Mare părții române
Sursa foto: playtech.ro

Autoritățile de la București poartă discuții cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, transmite Agerpres.

Șeful Executivului de la București a făcut precizarea, marți, într-o conferință de presă, la finalul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Ankara la invitația președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

„Sunt două copii, una primită de fostul prim-ministru... şi una..., făcute de același armurier. Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase şi a fost donată la Putna. Avem discuții pe acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă în cadrul discuțiilor purtate cu președintele Erdogan s-a abordat şi subiectul restituirii către România a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare.

Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare în Turcia

Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruită de Ștefan cel Mare sultanului, cu putin timp înainte de a muri. Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Atunci, turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.

În prezent ea se află în sala dedicată armelor, în muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani. Sabia are lungimea totală de 125 cm (lama de 102 cm), cu un mâner îmbrăcat în fir din argint împletit și cântărește circa 2,5 kilograme. Pe fața superioară a discului apare inscripția: „Eu domnul Ștefan, voievod!” împreună cu semnul crucii, scrie Libertatea.ro.