Benzina și motorina, mai scumpe cu 19 bani. ANRE explică de ce cresc prețurile

Benzina și motorina, mai scumpe cu 19 bani. ANRE explică de ce cresc prețurile
Sursa foto: South_agency de la Getty Images Signature

Șoferii vor achita marți, 2 iulie, mai mult pentru carburanți. Astfel, benzina COR 95 va costa 25 de lei per litrul, cu 19 bani mult decât luni, iar motorina - 21,77 lei/litru, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit ANRE, factorii care au influențat nivelul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în luna precedentă au fost:

  • creșterea cotațiilor Brent (+10%) și Platts (+8% la benzină și +13% la motorină) în rezultatul unui consum tot mai mare dictat de perioada vacanțelor de vară;
  • deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA (+1,8%);
  • ajustarea, începând cu 01 iulie curent, a marjei comerciale specifice în mărimea ratei inflației (+3,5%).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, agenția menționează că scumpirile din ultimele zile nu reprezentă un fenomen sistemic, „comportând mai degrabă caracteristicele unei recuperări a pieței după o perioadă de ieftinire care a durat aproximativ două luni”.

Pe parcursul lunii aprilie, prețul de comercializare a benzinei a atins nivelul de 26,40 lei/litru, iar cel al motorinei de 22,32 lei/litru, ulterior acesta scăzând până la 24,12 lei/litru la benzină și 20,35 lei/litru la motorină.

Sursa foto: anre.md