Belgia va oferi Ucrainei ajutor militar în valoare de 977 de milioane de euro, în acest an

Belgia va oferi Ucrainei ajutor militar în valoare de 977 de milioane de euro, în acest an
Sursa foto: diplomatie.belgium.be

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, au semnat la Bruxelles un Acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității și sprijinul pe termen lung. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul președintelui ucrainean, Belgia va aloca Ucrainei ajutor militar de cel puțin 977 de milioane de euro în acest an, scrie UNIAN.

Un astfel de angajament, precum și disponibilitatea de a oferi sprijin Ucrainei timp de 10 ani, sunt menționate în document.

„Pentru prima dată, un astfel de acord de securitate specifică un anumit număr de aeronave militare care vor fi furnizate Ucrainei - 30 de avioane F-16 până în 2028. Mai mult, primele unități ar trebui să fie transferate în acest an”, se arată în comunicat.

De asemenea, Belgia garantează că va oferi asistență de securitate în timp util, echipamente și arme moderne, ținând cont de nevoile Ucrainei în domeniul forțelor aeriene și apărării aeriene, securității maritime, deminare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În același timp, blocuri separate ale documentului sunt dedicate cooperării bilaterale în industria de apărare, sprijinului pentru formula de pace ucraineană, întărirea sancțiunilor, compensarea pierderilor, aducerea agresorului în fața justiției, utilizarea bunurilor rusești confiscate pentru nevoile Ucrainei și asistență pentru redresarea economică.

Totodată, se va aprofunda cooperarea în domeniile informațiilor, securității cibernetice și combaterii dezinformării. Concomitent, Belgia confirmă în mod clar sprijinul pentru viitoarea aderare a Ucrainei la UE și NATO.

Belgia este cea de-a 11-a țară cu care Ucraina a încheiat un acord bilateral de securitate în conformitate cu prevederile Declarației comune G7 adoptate la Vilnius la 12 iulie 2023. În total, 32 de state s-au alăturat deja declarației. Anterior, Ucraina a semnat acorduri bilaterale cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia și Spania.