Bani pentru refugiați și o economie mai rezilientă: Banca Mondială va acorda R. Moldova 40 de milioane de dolari

Bani pentru refugiați și o economie mai rezilientă: Banca Mondială va acorda R. Moldova 40 de milioane de dolari
Imagine simbol

Banca Mondială va acorda țării noastre un nou pachet de asistență financiară, în valoare de 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați sprijinului refugiaților ucraineni, familiilor care îi găzduiesc, dar și dezvoltării economiei R. Moldova. Operațiunea face parte din eforturile mai ample ale Băncii de a susține Guvernul de la Chișinău în răspunsul la criza energetică și la criza refugiaților, consolidând rezistența la viitoarele șocuri.

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale a aprobat decizia la sfârșitul săptămânii trecute, aceasta bazându-se pe operațiunea anterioară de dezvoltare (OPD) „Răspuns la situația de urgență, reziliență și competitivitate în Moldova”, fiind în concordanță cu noul Cadru de parteneriat de țară al Băncii Mondiale cu R. Moldova.

„Pe fundalul războiului din Ucraina, economia și finanțele publice din R. Moldova au fost supuse unor presiuni cauzate de criza energetică și a refugiaților, ceea ce a dus la reducerea veniturilor gospodăriilor casnice și la riscuri mai mari care continuă să afecteze cheltuielile private și încrederea investitorilor. După o recesiune în 2022 și o redresare lentă în 2023, pentru 2024 se anticipează o revigorare economică modestă susținută de redresarea veniturilor gospodăriilor casnice”, precizează reprezentanții Băncii Mondiale.

Astfel, OPD își propune drept scop susținerea obiectivelor pe termen scurt ale Guvernului de a continua acordarea de asistență celor mai vulnerabili, inclusiv prin consolidarea programului de siguranță socială „Ajutor Social”, care sprijină participarea refugiaților și a femeilor pe piața muncii, precum și prin ajutorarea familiilor vulnerabile și a celor care găzduiesc refugiați pentru a acoperi costurile mari la energie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„R. Moldova se confruntă cu provocări fără precedent din cauza șocurilor externe. OPD va aborda nevoile imediate, cum ar fi susținerea sprijinului acordat celor mai vulnerabili pentru a atenua impactul multiplelor crize, contribuind, de asemenea, la obiectivul mai amplu de promovare a unei economii mai competitive, mai reziliente și performanța sectorului privat”, a declarat directoarea de țară a Băncii Mondiale în R. Moldova, Inguana Dobraja.

Potrivit Băncii Mondiale, operațiunea face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență financiară, beneficiind inclusiv de sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI) și al UE. O finanțare paralelă cu această operațiune este preconizată din partea Global Affairs Canada și a Agenției Japoneze de Cooperare Internațională.

Operațiunea va beneficia de granturi în valoare de 10,5 milioane de dolari din partea programului „Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare în Moldova” (M-GROW), dar și de un grant de cinci milioane de dolari din partea Facilității Globale de Finanțare Concesională (GCFF), destinat sprijinirii eforturilor autorităților de a face față crizei refugiaților.

De la aderarea R. Moldovei la Banca Mondială (1992), au fost alocate peste 2,1 miliarde de dolari, pentru mai bine de 70 de operațiuni.