Cod galben de inundații pe râul Nistru. Serviciul Hidrometeorologic atenționează populația să fie prudentă

Cod galben de inundații pe râul Nistru. Serviciul Hidrometeorologic atenționează populația să fie prudentă
Imagine simbol

ACTUALIZARE (17 aprilie, 12:40) Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben. De această dată, este vorba de o avertizare hidrologică, în legătură cu mărirea continuă a deversării apei din Lacul de acumulare Dnestrovsk. Meteorologii avertizează populația să fie prudență, în contextul în care apa ar putea ieși din luncă.

„În intervalul 17-21 aprilie, pe sectorul s. Naslavcea-or. Dubăsari va continua creșterea nivelului apei cu 1.5-2.5 m, față de nivelul din 17 aprilie (ora 8:00). În locurile joase este posibilă ieşirea apei în luncă”, transmite Serviciul.
Sursa foto: SHS

Anterior, SHS a anunțat că în unele localități din nordul și sudul R. Moldova ar putea avea loc inundații, având în vedere faptul că până joi, 18 aprilie, în zonele vizate sunt prognozate ploi puternice.

„În perioada 17-19 aprilie, izolat, se prognozează formarea scurgerilor intensive pe pante, cu risc de inundații locale. În unele râuri mici este posibilă creșterea nivelului apei cu 0.20-0.80 m”, au scris responsabilii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

ȘTIREA INIȚIALĂ (16 aprilie, 14:00) Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță nivelul apei în Nistru, pe sectorul orașului Soroca - orașul Dubăsari, va crește în intervalul 16 - 19 aprilie.

„În legătură cu mărirea de scurtă durată a deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsk, Ucraina, pâna la 500 m3/s, în râul Nistru, pe sectorul orașului Soroca - orașul Dubăsari, va avea loc creșterea nivelului apei cu 0.5 - 1.1 m, față de nivelul din 16 aprilie”, a notat SHS.

Potrivit meteorologilor, apa se va scurge în limitele albiei minore.

Marți, 16 aprilie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de schimbare bruscă a vremii, în legătură cu deplasarea unui ciclon în apropierea teritoriului țării.

În raioanele din nordul și centrul țării vor cădea ploi puternice (15-45 l/m2). Precipitații vor cădea și în sudul republicii, izolat - cu descărcări electrice. Avertismentul este valabil până joi, 18 aprilie.