Atac masiv cu rachete asupra sistemului energetic din Ucraina. Harkovul a rămas parțial fără energie electrică

Atac masiv cu rachete asupra sistemului energetic din Ucraina. Harkovul a rămas parțial fără energie electrică
Sursa foto: Іван Федоров/Telegram

Armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, în noaptea de 22 martie. Harkovul a rămas aproape complet fără electricitate. Potrivit autorităților ucrainene, centrala hidroelectrică de pe Nipru este probabil avariată, scrie Meduza.

Timp de aproape două ore, alerta aeriană a răsunat în toată țara. Acum, alerta rămâne în regiunile estice ale Ucrainei. Ministrul Energiei, German Galușenko, a declarat că acesta a fost cel mai mare atac asupra sectorului energetic ucrainean din ultima perioadă.

Harkov

În Harkov, armata rusă a lansat peste 15 lovituri asupra instalațiilor energetice, a declarat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov: „Orașul este aproape complet lipsit de lumină”, a adăugat el.  Agenția rusă de știri TASS, citând surse, scrie că au fost lovite o fabrică de tancuri și două centrale termice din Harkov.

Zaporojie

În regiunea Zaporojie, 12 lovituri cu rachete au distrus șapte case și au avariat ale 35, a declarat șeful administrației regionale, Ivan Fedorov. Centrala nucleară din Zaporojie, potrivit lui Fedorov, este „în pragul unei pene de curent”. Ca urmare a atacului, linia aeriană externă VL-750kV Dniprovska, care leagă centrala nucleară ocupată de sistemul energetic al Ucrainei, a fost oprită.

Dnipropetrovsk

În Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, instalațiile de infrastructură critică au fost avariate ca urmare a unui atac cu drone și rachete, a declarat primarul Aleksandr Vilkul. El a îndemnat cetățenii să facă rezerve de apă și să-și încarce telefoanele, în oraș fiind introduse deconectări de urgență a energiei electrice. Spitalele și alte facilități de infrastructură, acolo unde este posibil, trec să lucreze de la generatoare.

Primarul ucrainean al orașului Mariupol, Petro Andriușcenko, a declarat că o rachetă rusă a lovit un troleibuz care se deplasa de-a lungul barajului hidroelectric Dnipro.

Potrivit acestuia, în troleibuz se aflau civili care se deplasau la serviciu. Numărul victimelor nu este precizat. Andriușcenko a publicat o fotografie în care arată consecințele atacului.

Sumî

În regiunea Sumî au fost introduse deconectări de urgență a energiei electrice ca urmare a loviturilor asupra instalațiilor din sistemul energetic.

Lvov

O instalație de infrastructură energetică a fost, de asemenea, avariată în regiunea Lvov, a declarat șeful administrației regionale, Maksim Kozițki.