Astăzi se împlinesc 36 de ani de la sfârșitul războiului din Afganistan. Mesajul Maiei Sandu

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la sfârșitul războiului din Afganistan. Mesajul Maiei Sandu
15 februarie 1989 - retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Sursa foto: gazeta.ru

Pe 15 februarie este marcată Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan, o dată semnificativă în care este adus omagiu celor care și-au pierdut viața în acest conflict. Cu această ocazie, la nivel național sunt organizate evenimente de comemorare, inclusiv în capitală va avea loc un miting solemn și depuneri de flori la Complexul memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire” și la Monumentul Domnului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia celor 36 de ani de la sfârșitul războiului din Afganistan.

„Peste 12.500 de moldoveni au fost aruncați într-o luptă care nu era a lor. 301 nu s-au mai întors. Alte sute au revenit cu răni care nu se vindecă – fie ele fizice sau sufletești. Astăzi, aducem un omagiu celor căzuți și ne amintim de cei care au trăit cu urmările acestui conflict sângeros. Ne înclinăm în fața sacrificiului lor și a suferinței familiilor care i-au așteptat în zadar sau i-au primit acasă schimbați pentru totdeauna. (...) Războiul aduce doar suferință. Să păstrăm pacea și să nu rămânem indiferenți la tragedia care are loc chiar lângă noi”, a scris Maia Sandu într-o postare pe rețelele sociale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale menționează că în contextul zilei naționale de comemorare, persoanele cu dizabilități de pe urma războiului din Afganistan și membrii familiilor celor căzuți pe câmpul de luptă beneficiază de un ajutor material în valoare de 1.000 de lei, acordat prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale a R. Moldova. Mijloacele financiare sunt transferate pe cardurile bancare ale beneficiarilor sau pot fi ridicate la oficiile poștale din țară. Suplimentar, acestor categorii de cetățeni li se acordă o alocație lunară de stat de 1.610 de lei.

Veteranii cu dizabilități de pe urma războiului, precum și familiile celor căzuți în luptă sunt eligibili și pentru alte măsuri de protecție socială, cum ar fi bilete gratuite pentru tratament sanatorial sau în centrele de recuperare o dată la doi ani, protezare ortopedică și asigurare cu articole protetico-ortopedice, precum și alte prestații, mai transmit responsabilii din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Pe 15 februarie 1989, ultimul soldat sovietic a trecut granița afgano-sovietică, marcând sfârșitul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din era postbelică. Războiul de 10 ani a fost descris ca „Vietnamul Rusiei”, țara trimițând mii de soldați, cheltuind milioane și în cele din urmă retrăgându-se.