Asistenții personali din Chișinău demiși vor fi angajați de Ministerul Muncii. Anunțul făcut de Alexei Buzu

Asistenții personali din Chișinău demiși vor fi angajați de Ministerul Muncii. Anunțul făcut de Alexei Buzu
Colaj ziar.md.

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, anunță că toți asistenții personali din Chișinău care au fost concediați și care s-au ales cu salarii reduse vor fi angajați de către Minister prin intermediul unui nou serviciu, începând cu luna mai a acestui an. Potrivit acestuia, primarul capitalei, Ion Ceban, a demis circa 650 de asistenți personali și a redus salariu pentru 550 de asistenți personali din Chișinău.

„Vorbim de aproximativ 1200 de asistenți personali pentru care drepturile de bază au fost încălcate într-un mod brutal. În Chișinău avem aproximativ 2200 de asistenți, vorbim de jumătate din asistenții personali din Chișinău. Toate motivele invocate de primar sunt minciuni. De când a fost creat acest serviciu din 2012, în Chișinău acest serviciu a fost finanțat din veniturile proprii ale municipalității. În raioane serviciile erau finanțate de Guvern prin transferul cu transfer general către Consiliile raionale”, a explicat Buzu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministrul a mai menționat că „în regim de criză” vor ajusta cadrul normativ și vor crea un serviciu de asistență personală pe lângă Ministerul Muncii și începând cu luna mai toți asistenții personali care au avut de suferit vor fi angajați în cadrul acestui Serviciu.

„Acest lucru și acest serviciu nu înseamnă că noi vom prelua sau anula competențele municipiului Chișinău pe acest domeniu. În continuare chemăm municipalitatea și primarul să revină în cadrul legal și al moralității”, a conchis acesta.

În replică, Primăria a spus că „Guvernul cauzează probleme grave la Chișinău, după care face politică și declară că rezolvă aceste probleme, inclusiv este situația asistenților personali”.

Disputa dintre autoritățile centrale și cele locale a început în luna ianuarie, când guvernul a preluat finanțarea serviciului „Asistență personală”, dar a lăsat de o parte municipiul Chișinău și Găgăuzia, spunând că acestea au suficiente resurse. Anterior, asistenții personali erau plătiți de autoritățile locale și din Fondul de susținere a populației, suplinit din câteva taxe, scrie Europa Liberă.

Municipalitatea a refuzat să le achite salariile, pe motiv că nu ar avea destui bani în buget. Mai întâi, au fost concediați cei aflați la pensie, iar salariile celorlalți au fost reduse cu 50-70%. Apoi, autoritățile locale din Chișinău au decis să nu prelungească contractele de muncă ce expiră.

Luni, 18 martie, Guvernul a anunțat că pentru luna martie, toți cei 1.215 asistenți personali care au avut de suferit vor primi o sumă fixă de 5.000 de lei, iar în luna aprilie compensația va varia în dependență de nivelul în care salariul acestora a fost redus. În următoarele două săptămâni, aceștia își vor putea ridica banii.

Asistenții personali din Chișinău își vor putea ridica compensațiile în următoarele două săptămâni
Asistenții personali din municipiul Chișinău își vor putea ridica compensația de 5.000 de lei pentru luna martie, în următoarele două săptămâni, anunță Guvernul R. Moldova. Potrivit Executivului, procesul de executare a plății va fi inițiat marți, 19 martie, în a doua parte a zilei. „Asistenții per…
Ministerul Muncii anunță compensații pentru asistenții personali din Chișinău
Toți asistenții personali din Chișinău, care au avut de suferit în urma deciziei privind reducerea salariului, vor primi compensații pentru lunile martie și aprilie. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, anunță că pentru luna martie, toți cei 1.215 asistenți personali care au avut de…