Aproape 750 de primării din țară au aplicat la Programul „Satul European” 2024. Ce proiecte au fost depuse

Aproape 750 de primării din țară au aplicat la Programul „Satul European” 2024. Ce proiecte au fost depuse
Sursa foto: Agenția de Dezvoltare Regională Nord

748 de primării din țară au depus dosarele de participare la Programul Național „Satul European”, ediția 2024. Cele mai multe proiecte au fost pentru construcția apeductelor și a serviciilor de canalizare în localitățile din țară. În total, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, peste 80% din primării au depus proiecte de participare la ediția din acest an a Programului „Satul European”. Dosarele depuse vor fi evaluate în două etape, iar procedura va fi finalizată în iulie 2024.

Potrivit ministrului Andrei Spînu, valoarea totală a celor 748 de proiecte este de 3,78 de miliarde de lei. Din numărul total de proiecte, 315 au fost depuse pentru construirea sistemelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare. Celelalte dosare vizează:

  • 161 de proiecte de renovare a clădirilor publice;
  • 113 proiecte de modernizare a infrastructurii sportive și de agrement;
  • 66 de proiecte de reabilitare a caselor de cultură sau a monumentelor istorice;
  • 59 de proiecte de instalare a sistemelor de iluminat public;
  • 34 de proiecte de instalare a sistemelor de producere a energiei din resurse regenerabile.

Spînu declară că urmează două etape de evaluare a dosarelor. În prima etapă, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va verifica corectitudinea dosarelor prezentate de către primari. Dacă informațiile prezentate nu sunt suficient de clare, de la aplicanți se vor solicita informații suplimentare care urmează să fie prezentate în maxim 3 zile de la data recepționării solicitării. Nerespectarea termenului impus va duce la respingerea cererii de finanțare a proiectului. În a doua etapă, va fi efectuată evaluarea tehnică și financiară a proiectelor. Ambele etape ar urma să fie finalizate până la sfârșitul lunii iunie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Programul Național „Satul European”, ediția 2024, a fost lansată în decembrie 2023. Primarii din țară urmau să depună documentele necesare pentru proiectele pe care vor să le realizeze în localitățile pe care le conduc până pe 29 martie 2024.

Primăriile din țară, îndemnate să aplice la Programul „Satul European”. Care sunt proiectele cu prioritate
Autoritățile au anunțat miercuri, 20 decembrie, despre lansarea Programul Național „Satul European”, ediția 2024. Primarii din țară au fost invitați să depună, până la 29 martie 2024, ora 17.00, documentele necesare pentru proiectele pe care vor să le realizeze în localitățile pe care le conduc. Mi…