Anul trecut au fost efectuate mai multe operații gratuite de cataractă. Câți bani au fost alocați pentru 2024

Anul trecut au fost efectuate mai multe operații gratuite de cataractă. Câți bani au fost alocați pentru 2024
Imagine simbol

Peste nouă mii de cetățeni asigurați au beneficiat în anul 2023 de operații de cataractă, efectuate în mod gratuit. Numărul intervențiilor este mai mare în comparație cu anul 2022, menționează Compania Națională pentru Asigurări în Medicină (CNAM).

Potrivit CNAM, pentru aceste intervenții au fost alocate aproape 122 de milioane de lei, cu 30 de milioane mai mult faţă de anul precedent.

„Costul mediu al unui caz tratat depăşeşte 13 mii de lei. Acești bani acoperă cheltuielile pentru operație, tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital”, precizează responsabilii.

Anul trecut, intervențiile de cataractă au fost realizate de către 17 instituții medicale:

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

  • instituții medicale publice, nouă la număr: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Raional Călăraşi, Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, Spitalul Raional Vulcănești, Spitalul Raional Florești și Spitalul Raional Ungheni;
  • instituții medicale private, șapte la număr: SRL „MedClinicInternational”, Spitalul Internațional „MEDPARK”, CMI „Cardiomed” SRL, SC„Repromed” SRL, ÎȘP „Incomed” SRL, SRL „OVICO”, SRL „NOVAMED NORD”;
  • o instituție medicală departamentală - Spitalul Clinic Militar Central;

În anul 2024, pentru efectuarea operațiilor de cataractă au fost planificate peste 141 de milioane de lei. De astfel de intervenţii beneficiază toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe lista de așteptare. Potrivit CNAM, în perioada 2022-2023, timpul de așteptare pentru aceste operații s-a redus la un an.