Analist politic de la București: Moscova are mai puține resurse azi de a funcționa pe piața politică din R. Moldova
Rusia nu mai are „instrumentele de pe vremuri” să pună presiune acum pe R. Moldova, din cauza invaziei pe care a început-o împotriva Ucrainei, apreciază istoricul și analistul politic de la București Armand Goșu. El a declarat la Europa Liberă în podcastul video „Pe Agendă” că în actualele locale nu au fost partide politice care să-și asume deschis o retorică pro-rusă, iar formațiunile politice considerate în societate ca fiind apropiate Moscovei promovează mai des o politică echilibrată între est și vest.
„Moscova are mai puține resurse astăzi de a funcționa pe piața politică din R. Moldova, de a manipula electoratul. În același timp, lucrurile se complică și mai tare pentru că nu mai sunt poziții politice clar asumate de unele partide. Asta înseamnă că cei care lucrează pentru Rusia foarte posibil să fie împrăștiași peste tot”, a declarat Armand Goșu.
Referindu-se la anunțurile mai multor clerici de a părăsi Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, analistul politic Armand Goșu este de părere că, influența rusă se diminuează în R. Moldova: „Soft power-ul rusesc e aproape de zero dacă s-a ajuns în situația în care și Mitropolia Chișinăului pune sub semnul întrebării apartenența la Patriarhia Moscovei și întregii Rusii”.
Goșu crede că preoții Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse care încurajează războiul din Ucraina, simt presiune din partea enoriașilor să ia o decizie despre Mitropolia de care ar trebui să aparțină.
„Până la urmă, care e rolul bisericii în societate? Să aline suferința. Păi, nu poți să accepți să fii parte a unei bisericii care nu doar că nu alină suferința, ci o provoacă. Poți să-i înțelegi pe preoții ortodocși din Republica Moldova care sunt puși în fața unei decizii foarte grele”, a mai spus expertul în spațiul ex-sovietic.
Vorbind și despre reacțiile Rusiei la o aprofundare a relațiilor dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv odată cu recomandarea condiționată de deschidere a negocierilor de aderare pentru Chișinău, Goșu afirmă că Kremlinul va reacționa cel mai probabil cu „declarații belicoase”, pentru că nu are toate instrumentele pentru a pune presiune și „a ține R. Moldova sub control”.