Amnesty International: R. Moldova a încălcat mai multe drepturi ale omului, pentru a contracara influența rusă

Amnesty International: R. Moldova a încălcat mai multe drepturi ale omului, pentru a contracara influența rusă
Sursa foto: Leonid Andronov / Shutterstock

În încercarea de a contracara influența rusă, R. Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare. Această concluzie a fost expusă în raportul anual al organizației Amnesty International (AI) privind situaţia drepturilor omului în lume, notează Agerpres, făcând trimitere la agenția spaniolă EFE.

Potrivit sursei citate, Amnesty International a prezentat drept argument faptul că autorităţile din țara noastră au interzis partidul Şor, precum și excluderea din cursa pentru alegerile locale din toamna anului 2023 a candidaților partidului „Şansă”, la fel, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.

În cadrul aceluiași raport, organizația face trimitere la faptul că Serviciul de Securitate şi Informaţii (SIS) a blocat în octombrie 2023 peste 20 de site-uri, majoritatea cu sediul în Rusia, şi a suspendat difuzarea a şase posturi de televiziune.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Concomitent, AI evidenţiază tensiunile dintre R. Moldova și Rusia, menționând că 45 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi şi că cetăţenilor ruşi „li se interzice din ce în ce mai frecvent” intrarea în țara noastră.

Amnesty International nu a trecut cu vederea nici asasinatul liderului opoziției de la Tiraspol, Oleg Horjan, care a fost înjunghiat mortal în locuinţa sa după ce a fost eliberat din închisoare.

Până în momentul publicării acestei știri, autoritățile de la Chișinău nu au comentat concluziile raportului Amnesty International.

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană: La ce concluzii a ajuns Departamentului de Stat al SUA
Tortura, tratamentele inumane, condițiile proaste de detenție, cazurile de deținuți politici, restrângerea libertății de exprimare și limitarea libertății sunt doar câteva dintre fenomenele care au marcat regiunea transnistreană în anul 2023. Aceste aspecte se regăsesc atât în rapoartele de monitori…