Amendamentul privind „trădarea de Patrie”, aprobat de Parlament în a doua lectură

Amendamentul privind „trădarea de Patrie”, aprobat de Parlament în a doua lectură
Sursa foto: flickr.com

Amendamentul la Codul Penal al R. Moldova, care reglementează noțiunea de „trădare de Patrie” a fost aprobat de Parlament în lectura a doua, în ședința din 6 iunie.

Astfel, în Codul Penal va fi stipulat că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârșita intenționat, de către un cetățean al R. Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a R. Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.

Autori amendamentului, deputații PAS, Lilian Carp și Igor Chiriac, susțin că modificările propuse au drept scop consolidarea cadrului normativ în domeniul „asigurării securității statului și combaterii eficiente a activității infracționale de natură să aducă atingere suveranității, independenței, unității, indivizibilității securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe 3 iunie, reprezentanții Amnesty International Moldova au îndeamnat autoritățile de la Chișinău să abroge amendamentul la Codul Penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”, menționând că noile modificări ar putea pune în pericolul dreptul la libera exprimare.

În replică, deputatul PAS, Igor Chiriac, unul dintre autorii amendamentului la Codul Penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”, a declarat că modificarea propusă va face doar „o claritate” a formei de trădare de Patrie.

De ce noțiunea de trădare de Patrie va fi reglementată „mai clar” în legislație? Explicațiile autorului
Deputatul PAS, Igor Chiriac, unul dintre autorii amendamentului la Codul Penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”, a venit cu o reacție după ce Amnesty International Moldova a avertizat asupra pericolului aplicării legii. Potrivit lui Chiriac, și până în prezent Codul Penal prevedea…