De ce noțiunea de trădare de Patrie va fi reglementată „mai clar” în legislație? Explicațiile autorului

De ce noțiunea de trădare de Patrie va fi reglementată „mai clar” în legislație? Explicațiile autorului
Imagine - simbol. Colaj ziar.md. 

Deputatul PAS, Igor Chiriac, unul dintre autorii amendamentului la Codul Penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”, a venit cu o reacție după ce Amnesty International Moldova a avertizat asupra pericolului aplicării legii. Potrivit lui Chiriac, și până în prezent Codul Penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de Patrie, iar modificarea propusă va face „o claritate” a formei de trădare de Patrie.

„Cu referire la Amnesty International Moldova despre amendamentul care clarifică definiția termenului de „trădare de patrie”, menționez că și până în prezent Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de Patrie, iar una din acestea era: „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activității dușmănoase împotriva R. Moldova.” Aceasta formulare era greu de aplicat în practică pentru că organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmănoase. Prevederi similare cu cele pe care le propunem există și în Codul penal din România, Franța, Olanda și alte state UE. Important să accentuăm - Codul penal nu va prevedea dezinformarea la „trădarea de patrie”. Modificarea ce se introduce acum face, de fapt, o claritate și prevede această specificare a formei de trădare de Patrie”, a comentat deputatul PAS, Igor Chiriac, citat pe Telegram de colegul său de partid, Radu Marian.

Reprezentanții Amnesty International Moldova au îndemnat autoritățile de la Chișinău să abroge amendamentul la Codul Penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”. Directorul executiv al Amnesty International Moldova consideră că noile modificări ar putea pune în pericolul dreptul la libera exprimare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Parlamentul a votat, în ședința din 30 mai, amendamentul propus de către deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, care are drept scop consolidarea cadrului normativ în domeniul asigurării securității statului și combaterii eficiente a activității infracționale de natură să aducă atingere suveranității, independenței, unității, indivizibilității securității sau capacității de apărare a R. Moldova. Respectiv, noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislația națională.

Amnesty International avertizează asupra pericolului aplicării legii privind „trădarea de Patrie”
Reprezentanții Amnesty International Moldova îndeamnă autoritățile de la Chișinău să abroge amendamentul la Codul Penal, care reglementează noțiunea de „trădare de patrie”. Directorul executiv al Amnesty International Moldova consideră că noile modificări ar putea pune în pericolul dreptul la libera…