Alertă la nivel mondial emisă de OMS privind versiuni contrafăcute ale medicamentului pentru diabet

Alertă la nivel mondial emisă de OMS privind versiuni contrafăcute ale medicamentului pentru diabet
Sursa foto: Reuters

Medicamente pentru diabet contrafăcute se află în circulație începând din anul 2022, o problemă care afectează toate regiunile lumii, a avertizat joi, într-un comunicat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS a făcut referire în special la constatările din Marea Britanie, Statele Unite și Brazilia, începând din octombrie 2023. Este vorba despre „Ozempic”, un medicament care conține substanța activă semaglutidă, aprobat și în Uniunea Europeană (UE) pentru tratamentul diabetului de tip 2. Versiunea contrafăcută arată identic cu medicamentul real.

Deoarece produsul suprimă, de asemenea, pofta de mâncare, acesta este din ce în ce mai des prescris pentru pierderea din greutate.

Medicamentele contrafăcute pot să nu conțină cantitatea corespunzătoare de ingrediente active şi ar putea, prin urmare, să ducă la nivel necontrolat al glicemiei în cazul persoanelor cu diabet, a declarat OMS. De asemenea, OMS a adăugat că aceste medicamente contrafăcute pot conține și alte ingrediente active care pot prezenta riscuri pentru sănătate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la medici, farmaciști, autorități de reglementare și public să dea dovadă de vigilență. Aceste medicamente ar trebui achiziționate numai pe bază de prescripție medicală, din farmacii și nu din mediul online, a precizat Organizația într-un comunicat.

Utilizatorii ar trebui să se asigure că scara de dozare de pe stilourile injectoare este afișată corect, că eticheta are un aspect corespunzător şi că nu există greșeli de ortografie pe cutie, a precizat OMS.