Alegeri locale, turul doi: Primar victorios, la o diferență de un singur vot
Primăria comunei Țibirica din raionul Călărași a fost câștigată cu o victorie la limită, la o diferență de un singur vot.
Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), candidatul de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a câștigat fotoliul de primar după ce a obținut cu un vot mai mult decât rivalul său de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Rezultate:
Iacob Proscurov (CUB) - 376 de voturi;
Ion Iurcu (PAS) - 375 de voturi.
Citește și: După 36 de ani în aceeași funcție, cel mai longeviv primar a pierdut alegerile locale
Circa 314 mii de alegători au participat la turul II al alegerilor locale generale, ceea ce înseamnă o participare de peste 36,7% din numărul total de cetățeni cu drept de vot așteptați la urne, duminică, 19 noiembrie.
Conform prevederilor Codului electoral, în al doilea tur de scrutin, alegerile se vor declara nevalabile dacă la ele au participat mai puțin de 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Conform datelor preliminare, în fiecare dintre cele 273 de localități, unde duminică a avut loc turul doi de scrutin, a fost înregistrată o prezență la urne mai mare decât 20 la sută.
Momente cruciale din istoria omenirii când un singur vot a fost decisiv:
În 1649, diferenţa de un singur vot a decis soarta regelui englez Charles I de a fi executat.
În anul 1768, doar un singur vot l-a salvat pe preşedintele american Andrew Johnson de impeachment (punerea sub acuzare - proces prin care un organism legislativ sau un alt tribunal legal constituit inițiază acuzații împotriva unui funcționar public pentru abatere. Poate fi înțeles ca un proces unic care implică atât elemente politice, cât și juridice).
În anul 1776, cu un singur vot diferenţă, limba oficială în Statele Unite ale Americii a a devenit engleza, în loc de germană.
La 10 ani distanță, în 1876, doar un singur vot în plus l-a adus pe Rutherford Hayes în funcţia de preşedinte al Americii.
În 1876, doar un singur vot a decis soarta regimului constituţional din Franţa, unde a fost lichidată Monarhia şi instituită Republica.
In 1923, cu un singur vot diferenta, Adolf Hitler a preluat controlul Partidului Nazist și a schimbat cursul istoriei.