Alegeri locale: Începând cu ziua de duminică, 5 mai, cetățenii pot solicita votarea cu urna mobilă

Alegeri locale: Începând cu ziua de duminică, 5 mai, cetățenii pot solicita votarea cu urna mobilă
Imagine simbol

Începând cu ziua de duminică, 5 mai, cetățenii pot solicita votarea la locul aflării la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai. Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că cererile se vor depune în formă scrisă, până pe 18 mai, ora 14:00.

„Potrivit legislației electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. [...] În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14:00 numai la prezentarea unui certificat medical”, explică CEC.

Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Dacă din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic”, au mai indicat responsabilii.

În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului, care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

Aproape 11 mii de cetățeni din nouă localități își vor alege în luna mai primarii și consilierii locali
Circa 11 mii de cetățeni cu drept de vot din nouă localități vor putea participa pe 19 mai la alegerile locale noi și alegerile parțiale pentru funcția de primar și de consilier în consiliul local. Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, conform situației din 19 aprilie curent, numă…

Amintim că, pe data de 19 mai curent, vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia și Salcia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.

Totodată, în aceeași zi, vor avea loc alegeri parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, precum și alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealîc, raionul Taraclia.