Alegeri legislative în Franța: Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron se situează pe poziţia a treia

Alegeri legislative în Franța: Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron se situează pe poziţia a treia
Sursa foto: usatoday.com

Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), formaţiunea condusă de tânărul Jordan Bardella, s-a clasat detaşat pe primul loc duminică în turul întâi al alegerilor legislative istorice din Franţa care ar putea deschide uşile puterii extremei drepte pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres.

Cu 34-34,2% din voturi, RN şi aliaţii săi devansează coaliţia de stânga a Noului Front Popular (NFP), care obţine 28,1 - 29,1%, cu mult în faţa taberei lui Emmanuel Macron (20,3 - 21,5 %), la acest vot marcat de o creştere semnificativă a participării, indică două sondaje.

Primele proiecţii de mandate pentru viitoarea Adunare Naţională, care trebuie citite cu multă precauţie, creditează RN şi aliaţii săi cu majoritate relativă puternică sau chiar o majoritate absolută, la finalul turului al doilea al legislativelor pe 7 iulie.

Francezii „au dat un verdict fără apel”, s-a bucurat duminică seara Jordan Bardella, 28 de ani, care pare să se apropie nestingherit de Matignon, sediul prim-ministrului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM


Al doilea tur al alegerilor legislative va fi „unul dintre cele mai decisive din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republici” franceze, fondată în 1958, a adăugat el, dând asigurări că doreşte să fie dacă va câştiga „premierul tuturor francezilor”, „un premier de coabitare care respectă Constituţia”, dar „intransigent”.

„Blocul macronist este practic şters”, s-a bucurat şefa extremei drepte, Marine Le Pen, care a pierdut în faţa şefului statului la ultimele două alegeri prezidenţiale.

Legislativele au ca scop alegerea celor 577 de deputaţi din Adunarea Naţională, a cărei viitoare faţă va depinde de negocierile dintre partide şi de eventualele retrageri şi instrucţiuni de vot din fiecare circumscripţie. Mai ales că această a doua rundă ar putea fi marcată de un număr record de triangulare (alegeri între primii trei candidaţi).

„În faţa RN, a venit timpul pentru o mare uniune, clar democrată şi republicană, pentru turul doi”, a afirmat Emmanuel Macron într-o declaraţie scrisă. În timp ce „frontul republican” împotriva extremei drepte a continuat să se fisureze de-a lungul anilor, preşedintele francez nu a clarificat complet atitudinea de urmat în cazul unor dueluri între RN şi NFP sau triunghiulare.

Alegeri legislative în Franța: Circa 49 de milioane de francezi sunt așteptați astăzi la urne
Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi sunt așteptați astăzi la urne pentru primul tur al alegerilor legislative anticipate. Scrutinul ar putea duce la formarea primului guvern de extrema-dreaptă al ţării de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, transmite Agerpres. Preşedintele Emma…