Ajutor extern pentru R. Moldova. Comisia Europeană a aprobat credite și granturi de 72,5 milioane euro

Ajutor extern pentru R. Moldova. Comisia Europeană a aprobat credite și granturi de 72,5 milioane euro
Sursa foto: G4media.ro

Comisia Europeană (CE) a anunțat, luni, 8 iulie, că pune la dispoziția R. Moldova un împrumut de 50 de milioane euro cu dobândă redusă și o plată suplimentară de 22,5 milioane euro sub formă de granturi nerambursabile. Potrivit unui comunicat al Executivului european, acest sprijin financiar va ajuta R. Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând totodată continuarea reformelor.

Comisia Europeană notează că împrumutul vine după ce Comisia a constatat că țara noastră a îndeplinit condițiile de politică convenite cu Uniunea Europeană (UE) pentru eliberarea acestei plăți. Mai exact, R. Moldova a îmbunătățit guvernanța sectorului public și a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De asemenea, țara noastră a consolidat statul de drept, adoptând o lege privind evaluarea extraordinară a judecătorilor. Mai mult, s-au înregistrat progrese în combaterea corupției printr-o mai bună colaborare între agențiile anticorupție și cele de aplicare a legii, conform comunicatului Comisiei Europene.

„Moldova a luat măsuri pentru a sprijini energia regenerabilă și și-a reformat Codul vamal, care este acum pe deplin aliniat la Codul vamal al Uniunii. În plus, Moldova a adoptat o Strategie națională pentru dezvoltare economică, care oferă o viziune ambițioasă pentru orientarea politicilor sale economice până în 2030”, se mai arată în comunicatul CE.

Aceasta este a patra tranșă din cadrul asistenței macrofinanciare în curs de desfășurare pentru țara noastră.

Asistența macrofinanciară face parte din efortul mai amplu al Uniunii Europene de a sprijini R. Moldova în urma provocărilor multiple din ultimii ani. De asemenea, aceasta va ajuta R. Moldova să avanseze pe calea europeană și se ridică la 295 de milioane de euro.