Activistul Victor Pleșcanov, deținut de mai bine de un an într-o închisoare din Tiraspol, a fost eliberat

Activistul Victor Pleșcanov, deținut de mai bine de un an într-o închisoare din Tiraspol, a fost eliberat
Colaj ziar.md

Activistul Victor Pleșcanov, deținut de mai bine de un an în închisoarea nr. 3 din Tiraspol, a fost eliberat joi, 16 mai. Platforma „Zona de Securitate” notează că autoproclamatul lider din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski, a semnat un „decret” privind grațierea lui Pleșcanov - prima persoană condamnată în stânga Nistrului pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit sursei citate, anunțul despre ieșirea din captivitate a fost comunicat redacției „Zona de Securitate” chiar de către activist, printr-un apel telefonic. De menționat că acesta urma să fie lipsit de libertate până în aprilie 2025.

„În perioada următoare vreau să mă ocup de starea mea de sănătate, să petrec timp cu familia și să decid ce voi face în viitor. Vreau să vă asigur că detenția nu mi-a schimbat valorile, principiile și convingerile”, a declarat Victor Pleșcanov pentru „Zona de Securitate”.

Platforma precizează că pretinsa grațiere a fost oferită fără condiționări, însă pretinsele autorități nu i-au prezentat nici de această dată lui Victor Pleșcanov dosarul în care a fost condamnat ilegal.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, pe 10 iunie 2022, Pleșcanov a fost privat de libertate contravențional pentru cinci zile pentru „huliganism”. Motivul „condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat din regiunea transnistreană.

La cinci zile distanță, Victor Pleșcanov nu a mai fost eliberat din detenție, iar soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – „arestul preventiv”, care, ulterior, a fost prelungit.

Pe 26 septembrie 2022, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. În seara de 25 spre 26 noiembrie, bărbatul ar fi întreprins o tentativă de suicid.

Promo-LEX a lansat o petiție pentru eliberarea activistului Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol
În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Promo-LEX a lansat o petiție pentru eliberarea activistului Victor Pleșcanov, deținut de mai bine de un an în închisoarea nr. 3 din Tiraspol. Potrivit Asociației, Pleșcanov, prima persoană condamnată în stânga Nistrului pentru arborarea drapelu…

La mai bine de un an distanță, pe 10 decembrie 2023, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Promo-LEX a lansat o petiție pentru eliberarea activistului, care, potrivit Asociației a fost diagnosticat cu o problemă oncologică.

Pe parcursul detenției lui Victor Pleșcanov, mai multe organizații neguvernamentale au fost făcute numeroase demersuri pentru eliberarea deținutului politic. De asemenea, mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chișinău au condamnat privarea de libertate a activistului. Printre acestea se numără Ambasada Statelor Unite ale Americii și Ambasada Marii Britanii.