Acord istoric de securitate socială, semnat între R. Moldova și Italia. Ce prevede documentul

Acord istoric de securitate socială, semnat între R. Moldova și Italia. Ce prevede documentul
Sursa foto: Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a semnat un acord bilateral de securitate socială cu Italia, menit să acorde moldovenilor angajați în țara respectivă acces deplin la pensii și prestații sociale. S-a întâmplat joi, 31 octombrie 2024, la Roma, unde Buzu s-a întâlnit cu omologul său italian, ministra Marina Elvira Calderone.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Municii și Protecției Sociale, noul acord de securitate socială dintre R. Moldova și Italia oferă cetățenilor moldoveni două beneficii de bază: combinarea perioadelor de contribuție pentru stabilirea eligibilității la pensie și proces simplificat de solicitare a prestațiilor.

Astfel, cetățenilor moldoveni care au lucrat în ambele țări li se vor cumula perioadele de muncă pentru a se califica la pensie.

„Aceasta reprezintă o schimbare esențială față de regulile anterioare, care cereau ca lucrătorii să îndeplinească perioadele minime de contribuție separat în fiecare țară. După ratificarea noului acord, cetățenii noștri cu cel puțin 15 ani de contribuții totale în ambele țări vor putea beneficia de pensie”, precizează reprezentanții Ministerului Municii și Protecției Sociale, în comunicat.

De asemenea, procesul de solicitare a prestațiilor devine mai accesibil și mai puțin costisitor pentru cetățenii moldoveni cu dreptul la pensii italiene care au reședința în R. Moldova. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să călătorească în Italia pentru a depune cererea. Cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, în baza Acordului, cetățenii vor avea dreptul la următoarele tipuri de prestații sociale: pensia pentru limită de vârstă, de dizabilitate, indemnizația pentru accidente de muncă sau boli profesionale și pensii de urmaș.

Conform Ministerului Municii, în prezent, R. Moldova negociază acorduri similare cu Canada și Franța și poartă discuții cu Slovacia, Slovenia, Cipru, Albania și Ucraina.

Anii de muncă realizați în Italia ar putea fi recunoscuți și agregați la stabilirea pensiei în R. Moldova
Miniștrii muncii și protecției sociale din R. Moldova și Italia au semnat o declarație de intenție care deschide calea pentru extinderea Acordului bilateral de securitate socială dintre cele două țări. Mai exact, documentul ar urma să fie completat cu o prevedere care presupune totalizarea perioadel…