Accesul neautorizat în școli și hărțuirea profesorilor ar putea fi sancționate. Propunerea ministrului Educației

Accesul neautorizat în școli și hărțuirea profesorilor ar putea fi sancționate. Propunerea ministrului Educației
Sursa foto: Facebook/Dan Perciun

Ministrul Educației, Dan Perciun, propune reguli mai stricte pentru a proteja personalul didactic și pentru a preveni accesul neautorizat în instituțiile de învățământ din R. Moldova. Potrivit lui Perciun, sunt necesare sancțiuni mai dure pentru hărțuirea și ultragierea personalului școlar. Propunerea vine în contextul cazului tragic din raionul Drochia, unde directoarea unei școli și-ar fi pus capăt zilelor.

„Accesul neautorizat în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic trebuie sancționate. Hărțuirea profesorilor și a directorilor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave. Voi ruga colegii din Parlament să ne sprijine în modificarea Codului Contravențional cu 2 articole noi. Primul privind ultragierea personalului didactic și al doilea privind sancționarea accesului neautorizat în instituție, contrar regulamentului intern al acesteia”, a scris Perciun pe Facebook, în ziua în care directoarea unei școli din raionul Drochia, găsită fără suflare în sale de sport a instituției de învățământ, a fost petrecută pe ultimul drum.

Modificările propuse de Perciun la Codul Contravențional
Articolul 65 (4) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ.

(1) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ, adică jignirea premeditată a onoarei, demnității sau reputației profesionale a acestuia, în exercițiul funcției se sancționează cu amendă de la 10 la 25 de unități convenționale aplicată persoanei fizice.

(2) Ultragierea personalului didactic, științifico-didactic și științific sau a lucrătorului din instituțiile de învățământ însoțită de acte de huliganism şi/sau vătămare corporală, dacă aceste acțiuni nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 50 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu arest contravențional de până la 15 zile.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Directoarea Gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia a fost găsită fără suflare în seara zilei de sâmbătă, 18 mai, de către un angajat al gimnaziului. Potrivit oamenilor legii, pe corpul neînsuflețit al femeii nu au fost depistate semne de moarte violentă.

Natalia Manea era căsătorită și avea trei copii. Potrivit postărilor de pe rețelele sociale, publicate atât de apropiații Nataliei, cât și de membrii familiei, femeia s-ar fi aflat în conflict cu o parte din membrii colectivului gimnaziului.

Directoarea unui gimnaziu din raionul Drochia a fost găsită fără suflare în sala de sport a instituției
Caz tragic în raionul Drochia. Directoarea Gimnaziului „Dumitru Roman”, din satul Drochia, a fost găsită strangulată în sala de sport a instituției de învățământ. Ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Drochia, Svetlana Talpă, a precizat pentru ziar.md că oamenii legii au fost sesizați în sea…
„Pedagogii au nevoie de protecție”. Reacția sindicatelor din educație la cazul decesului directoarei din Drochia
Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din R. Moldova a venit cu o reacție în legătură cu moartea subită a directoarei Gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia, care a fost găsită strangulată în sala de sport a instituției de învățământ. Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, Federați…