A început secerișul. MAIA prognozează că recolta de grâu va fi mai mare decât în 2024

A început primul seceriș din acest an, informează TVR Moldova. Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) prognozează că recolta de grâu va fi mai mare față de anul trecut.
Alexei Ivanov, din satul Mălăiești, raionul Orhei, are 700 de hectare de teren pe care a plantat mai multe culturi agricole. Orzul a fost deja recoltat, iar acum este în toi munca pe câmpurile cu grâu.
„Tragem nădejde ca măcar să acoperim cheltuielile și poate un mic venit, dar nu prea cred. Dacă nu este mai mult de patru tone. Noi nu vom avea venit la cultură, vorbim acum de grâu, cu prețul care este astăzi. Dacă s-ar ridica prețul, s-ar putea schimba situația, dar 2,70-2,80 pe moment este doar sinecostul la patru tone. Cheltuielile pentru un hectar constituie zece mii de lei, începând de la lucrarea solului și până la recoltare”, a spus agricultorul, precizând că seceta din ultimii trei ani a lăsat urme și pe terenul său.
În pofida pagubelor cauzate de fenomenele naturale periculoase, șeful Direcției produse de origine vegetală de la MAIA, Grigore Baltag, vine cu o veste bună pentru fermieri.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Ne așteptăm la recolte mult mai înalte. Spre exemplu anul trecut recolta la grâu a variat între 2,5-3 tone în medie pe țară. Anul acesta ne așteptăm să avem o recoltă în jur de 4- 4,3 pe țară la nivel mediu. La momentul actual, prețurile s-au redus. De obicei, reducerea prețurilor la cereale se întâmplă în fiecare an odată cu începutul campaniei de seceriș, de aceea noi considerăm că se vor modifica odată cu finalizarea recoltei”, a explicat Grigore Baltag.
În câteva zile urmează recoltarea rapiței. Întrucât cultura a fost afectată de înghețurile din primăvară, agricultorii preconizează o recoltă modestă.
„Ea trebuia să fie undeva de un metru și jumătate, să fie mai ramificată. Dar ne bucurăm că nu a fost înghețată până la capăt și tragem nădejde că cheltuielile să fie scoase din câmpul acesta”, a menționat Alexei Ivanov.
Potrivit TVR Moldova, un kilogram de rapiță costă până la 8 lei, întreaga producție fiind exportată.