„A fost mesagerul R. Moldova în lume”. Oficialii de la Chișinău aduc un ultim omagiu scriitorului Ion Druță

„A fost mesagerul R. Moldova în lume”. Oficialii de la Chișinău aduc un ultim omagiu scriitorului Ion Druță
Sursa foto: ziar.md

Șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și ministrul Culturii Sergiu Prodan și-au exprimat condoleanțele în legătură cu trecerea în neființă a lui Ion Druță. Autoritățile de la Chișinău au anunțat că sunt gata să acorde tot suportul necesar, în cazul în care familia scriitorului va decide să-l înhumeze acasă, în R. Moldova.

Potrivit președintei Maia Sandu, Ion Druță a fost mesagerul R. Moldova în lume, atunci când limba și cultura noastră erau prigonite la ele acasă.

A luptat pentru limbă și alfabet încă din anii '60. A descris satul moldovenesc, satul drag inimilor noastre, ca nimeni altul. Ion Druță a adus prin cărțile sale multă dragoste pentru valorile morale ale neamului nostru, pentru viața și munca țăranilor, pentru limba noastră vie și bogată. Îl vom reciti cu drag și îi vom privi spectacolele cu multă emoție și de azi înainte”, a transmis șefa statului pe pagina sa de Facebook.

Cu condoleanțe a venit și speakerul Igor Grosu, care a menționat că a aflat cu tristețe în această dimineață despre decesul prozatorului.

„Domnul Druță va rămâne în memoria noastră ca autorul volumelor „Frunze de dor”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița” sau Horodiște. Chiar în această sâmbătă, avem ocazia să oferim un omagiu prin a merge la spectacolul „Frunze de dor” la Teatrul Național Mihai Eminescu”, a scris președintele Parlamentului.

Ion Druță s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani, joi, 28 septembrie, la Moscova. Potrivit ministrului Culturii Sergiu Prodan, anunțul trist a fost făcut de nepoata sriitorului, Ana, care i-a fost alături în ultimile clipe.

„Sincere condoleanțe rudelor, celor apropiați, cititorilor și tuturor celor marcați de opera sa nemuritoare... Suntem în contact permanent cu rudele îndoliate. În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în R. Moldova, ne-am oferit să acordăm tot suportul”, a precizat Sergiu Prodan.

Ion Druță s-a născut în 1928 în satul Horodiște, județul Soroca, în prezent raionul Dondușeni. Prozatorul a debutat editorial cu volumul „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954). În 1969 s-a stabilit la Moscova, unde a scris în limbile română și rusă.

Operele sale, adunate în patru volume, fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane, Ion Druță fiind inclus în lista celor zece scriitori din lume pentru anul 1990.

Pe parcursul vieții, Ion Druță a fost decorat cu mai multe ordine și medalii, printre care se numără Ordinul Drapelul Roşu de Muncă (1960), Ordinul Lenin (1988), Ordinul Republicii (1993) și Scriitor al Poporului. Pe 11 septembrie 2009, președintele Vladimir Voronin l-a decorat pe Ion Druță, care a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”.